úterý 30. července 2013

Poutě patří k životu

Když pominu ty na horu Sinaj, do Jeruzaléma, ke hrobům mučedníků a Mariánské poutě s cílem vždy o něco prosit, zůstávají mi v hledáčku už jenom poutě ve Všelibicích, v Hrádku nad Nisou, v Chrastavě, Hejnicích a v Kryštofově údolí. I když, i zde si lidé rovněž odskočí do kostela dát něco do kasičky a vzpomenout na ty, jejichž pouť už skončila, a kteří kdysi s těmi živými taky rádi na pouť chodili a užívali si té zvláštní atmosféry, kterou má světská pouť.
Pouť kdysi a dnes, nebe a dudy, řekl by můj tatínek. Ten, jako dítě prožíval poutě i z té strany pultu, odkud se prodává. Prodával doma dělané cukrovinky na poutích, které na rozdíl od dnešních byly o rukodělné práci a ne o čínské strojní výrobě. To, co se dnes těžce obnovuje získává opět na oblibě. V červenci jsem viděl v čele procesí slavné mníšecké poutě na Skalku místního faráře. Takových poutí není mnoho, ale pár lidí je na ateismus poválečných let dost.
Dnešní poutě se liší i od těch z počátku padesátých let. To mi tehdy papoušek, ten veliký barevný ara, vytáhl obálku se ,,štěstím“, které nebylo ničím proti komunikaci s barevným opeřencem. Cukrová vata byla nějak sladší, než ta současná, bylo i víc zmrzliny v jednom kopečku a hlavně byla levnější. Kolotoče byly tvarovány tak, že jsem se do nich pohodlně usadil a jezdil. Dnes ta sedátka dělají příliš malá, připadají mi zoufale těsná…
V Hejnicích na pouti jsem si navíc oblíbil na oválu z kmene břízy nalepený obrázek s textem „Na památku z Hejnic“. Ze sladkostí mejdlíčka, turecký med, bonbóny fialky, mandlové bonbóny, želé, no a samozřejmě perník – srdce, podkovy, čtyřlístky pro štěstí, pro příbuzné… Kyselé okurky přímo ze sudu, preclíky, čokolády, třeba v podobě čokoládových cigaret.
Sem tam, před lety se prodávaly na poutích i losy i písničky. U těch byla opička v krátkých kalhotách, prodávala se i živá drůbež, kůzlata, ovečky, sem tam koťata i štěňata a holubi. Veterináři byli asi tolerantnější, než ti dnešní. Potom ty houpačky, labutě, řetízkáč, lochneska, střelnice a hádání od cikánky z ruky. Jo a na pouť se chodilo v nóbl oblečení, s vyčištěnými botami, učesaný a s penězi. Vždyť na pouť se šetřilo a těšilo celý rok. A k tomu všemu hrála hudba z šelakových starých desek na 78 otáček. Ty se občas kously a jehla brázdila povrch desky stále na stejném místě. To se smála celá pouť a nejvíc ti na řetízkovém kolotoči….
Růže z poutě, srdce z lásky. Žaludek přecpaný a jako na vodě. Oči navrch hlavy a pusa v jednom ohni, pálivé, horké, kyselé, studené, nezralé a přeci se točí, pouť je a bude, nic dětskou duši víc nepotěší než když dospělák řekne – příští rok tu budou zase.
„Není štace jako štace, ale u nás pouť muší bejt, i kdyby prase na koni rajtovalo,“ a teď šup do postele…

Žádné komentáře: