úterý 30. července 2013

Sen Noci všech svatých, a ty bdíš

                                                                                                                              


Dám si hlavu na polštář a přitáhnu deku pod bradu.... A spím. Žel, není tomu tak pokaždé. Svět nocí je záhadným světem a je pokaždé jiný, rozhodně čilejší než jsem já a nechce spát. Noc městeček a malých vsí je jiná, liší se od sídlišť velkých měst. V noci městečky burácí silné kubatury motorů děcek, co si půjčila tátovo auto, nebo aspoň silnou motorku. Kde není zákaz vjezdu, tam  ruší klid noci střelba z výfuků, přidání plynu, kvílení pneumatik, smích a radost z rychlé jízdy těch, co jsou ještě naživu. Všeho do času...
Městští, co mají blízko hospodu zase nemohou ani s  peřinou pod bradou usnout z důvodů, že všechno slyší zřetelně, jako obžalovaní u soudu. Už po hlasu poznají každého známého štamgasta, co pije nad míru i to, jak zatočí se světem, koho pověsí, koho nožem vyděsí, komu příspěvky na děti a bydlení nestačí. Někdy pláčí, jindy se rvou. Cestou domů se staví u každé popelnice, opřou se o ní, porvou se s ní, často si s ní na vozovce i zatančí. Jsou veselí, opilí a chtiví si povídat, lustrovat, koho potkají a všem se svěřují, opilci opilí....
Tak si, spáči, vyber. Noc s dekou pod bradou a v uších silné motory, nebo hlučné a opilé spoluobčany. Oboje je nepříjemné, pokud je jedna v noci a ty v tom provozu, uprostřed pátečních či pondělních oslav, dosud bdíš. Tohle dilema má jen jedno řešení. Zavřená okna, špunty do uší, deku přes hlavu a počítat ovečky. Že jich je! Jen vyjedete z Jablonného z obou stran na Mimoň. Prý to tam skoupil všechno „exprezident“ Klaus z Prahy a teď pase stádo čítající asi tak bratru 200 ovčích hlav. Možná i víc. Co z toho? Je nasnadě, asi taky nemůže spát. Místo, aby si před spaním četl, pil teplé mléko, zajde si do České Vsi a počítá živé, bečící sekačky na trávu.
Jak usnout v tomhle světě? Před spaním lze virtuálně počítat i  peníze.  Je to složité. Kdo nic nemá uvažuje o tom jak je získá, ten, co je má přemýšlí o tom, jak a kam je odklonit před manželkou, úřady, před zvědavými sousedy. Takhle nějak se v Čechách usíná. Není to na vavřínech, není to únavou po rušném dni. Spánek není něco, nač se Češi těší, co je od starostí osvobodí.
Podívejte se na děti. Usínají s plyšáky v podpaží. Zkusme to taky. Nic se tím nezkazí, ovšem dejte si pozor, ať vás při tom nikdo nefotí. Prý je to infantilní. Já si nejsem tak jistý. Někteří ti medvědi i mluví. Proč tedy ne? Popovídejme si některým. Kdo má větší zásobu slov? Vy nebo medvědi?                                                                                                                                 

Žádné komentáře: