sobota 19. července 2014

Jak k jídlu, tak k dílu (Věnováno mamince)


Maminko, kolikrát jsem to z tvých úst slyšel, a dělal, že neslyším. Tátovi to bylo celkem jedno, neposlouchal a hlavně nejedl maso, byl vegetarián. Co k tomu říct? Všude je něco. Neznám rodinu harmonického soužití, takovou, kde by si občas neřekli: Jdi někam, slyším to už po stý.... Doma jsme byli tři - dva dospělí a jeden syn. Liché číslo, nepočítám-li venku na zahradě psa, dvě kočky, sousedy zleva, zprava, nahoře hřbitov plný neodsunutých Němců, kostel a cesta do Chrastavy. Píše se rok 1950.
Oběd. Raději neříkám nic. Máma se měla narodit a snad i vdát do lepší rodiny tam, kde měli paní na vaření. Ve slabé chvilce to rodině sama vyčetla. Měla to zkusit a chodit na nějaké ty kursy vaření. Tehdy byl v kurzu kuchař Vilém Vrabec a jeho recepty. Liberecký rodák. Za války v Praze prý „učil“ vařit i paní protektorovou – Heydrichovou a později prezidentovou Gottwaldovou.... Určitě by se tam někam mezi ně vešla i moje máma....
Na stole byl vždy čistý ubrus, ve váze kytička. Okno dokořán. Matka dbala o čistý vzduch, často i o průvan. Ten vadil především kytkám v květináčích. Polívka byla pokaždé teplá. Někdy česnečka, bílá květáková. S tou polívkou to bylo jako na hranicích dvou znepřátelených zemí - to když vařil táta. „Eintopf“. Podobalo se to polívce, ale byla to spíš odpověď na matčin čirý vývar. Polívka, co se táta naučil za války v lágru. Plná zeleniny, tuřínu, brambor, ředkve, mrkve, cibule, česneku, brukve, kořenů všech zelenin, stvolů, listů, květů snad i ovoce. To vše v hrnci, co se podobal nejvíc hrnci na vyváření prádla a v množství, co by dalo obživu opernímu sboru, vojákům i libereckým bezdomovcům. Těch zase tak moc tehdy nebylo, a tak jsme tuhle vegetariánskou pochoutku jedli tři – čtyři dny. Zbytek se vylil, což táta jako jediný z rodiny obrečel a máma komentovala, že pes by to zase nežral a sousedovic kočkám se zježily chlupy po celém těle. Tuhle polívku táta vařil třikrát do měsíce.
Hlavní jídlo jsem snad pokaždý jako kluk obrečel. Nechutnalo mi, ani když mi matka vysvětlila, že vaření stojí peníze, čas a že jí to děláme s tátou naschvál. Že si měla vzít Čecha. Že jí to maminka vždycky říkala. Načež táta naštvaně odstrčil talíř s omáčkou a s knedlíky a řekl pokaždé to samé: „Že si nedáš pokoj i u oběda,“ vzal si křížovku a šel si lehnout. „To zas byl nedělní oběd,“ pomysleli jsme si všichni tři.
Ve všední dny to bylo podobné, ale místo oběda tu byla snaha sejít se a společně se navečeřet. Takhle to naši spolu vydrželi. Takoví byli moji rodiče. Řízky, segedín, obalovaný květák, guláše a králík. To byla páteř maminčina pozdějšího prima vaření. Nevím, co si maminka představovala pod pojmem „jak jídlu, tak k dílu“. Často mi to opakovala, snad v domnění, že ve mně probudí pracovní nadšení. Ani zde nepochodila. Nebylo nám dáno.
Dnes, když už jenom vzpomínám, musím jí přiznat obrovskou snahu najít kompromis, udržet rodinu, hledat řešení. Na rozdíl od dnešních mladých manželství, kdy se vše řeší radikálně rozvodem.



Žádné komentáře: