čtvrtek 26. března 2015

Macesy




V době, kdy jsem byl hodně malý, pár roků po skončení války druhé v pořadí ve 20. století, se Pesach, svátek osvobození pokořených a zajatců slavil nekvašeným pečivem bez chuti a zápachu, i přes můj odpor. Spravil to výchovný pohlavek. To u sousedů neslavili a přesto měli buchty s mákem a povidly. Však se sousedka taky smála, když jsem si postěžoval, jak hloupě slavíme my. Nekvašený chléb, a to má být sváteční jídlo. To byly gumové rohlíky snad chutnější. Na stole byly macesy celý týden a ač jsem protestoval bylo, vzhledem k mému předškolnímu věku, upouštěno od sankcí. Prostě se všichni chovali divně, a mé protesty tolerovali se skřípěním zubů. Všem „chutnalo“, jen já jsem macesy pod košilí nosil na záchod, kde jsem je po kouskách splachoval. Dlouho vířily vodou, než náhle zmizely.
Dělal jsem to tak, aby si naši mysleli, že když hodně piju, tak taky chodím hodně na záchod. Nakonec to nebylo daleko od pravdy. Až jednou jsem na WC potkal tátu. Já měl plné kalhoty macesů a táta? Ten také. Stáli jsme tam a macesy nám padaly odevšad. Nevím, jak se to přihodilo, vstoupila mezi nás maminka. Stačil jí jeden pohled a bylo vše řečeno beze slov.
To, co říkala, nebylo ani o slovech, o větách. Bylo to o tom, že jsme se tam všichni objali a rodiče zpívali nějakou veselou píseň v jazyce, kterému prý ani moc nerozuměli, ale zpívali ji všichni strýčkové a tety, kteří fašistům vraceli jejich nenávist… Mě řekli, že to bylo naposledy, kdy mě nutili do něčeho, co sami nechtěli dělat. A my, děti přeživších, už nebudeme muset nikdy dělat, co nechceme. Nikdo nás nedonutí.
Ach, ty macesy. Kupujeme je stále, rok, co rok a ony se pořád drolí, lámou a škodí na kráse kobercům i linoleu. Tak či onak, něco na nich je. Možná i na nás, na mámě i tátovi. Brali vše vážně, smáli se málo, jen výjimečně a dívali se přitom na mě. Jakoby hledali něco, co skončilo divně. Jinak, než mělo skončit. Když se pak lámaly macesy do kafe, do melty a bylo kupodivu jedno, zda drobků bylo všude plno. Nevadí to ani dnes, kdy jíme macesy celý rok. Macesy jsou prostě macesy, jako Solnohrad je hlavní město Solnohrad. Lidé se mají proč mít rádi. Je to jejich přirozenost. Tak jako se lámou a drobí macesy všude, kam v březnu šlápnu. Všude jsou macesy. Nechte si chutnat. Jsou košer, nejlepší kvality.

Žádné komentáře: