úterý 20. října 2015

Podzim to nejsou jen mlhy

Často prší. Jak si někdo může stěžovat, že prší málo? Prší stále, už 69 let, co jsem na světě. Pršelo v době mamutů, Trčky z lípy, Jana Jiskry, Matyáše Korvína. Pršelo za vlády Lucemburků i Hitlera a Stalina. Když mi bylo 7 pohřbili jsme Gottwalda, a v lese na Bedřichovce rostlo na podzim tolik křemeňáků, že maminka nelenila, došla do patra pro foťák a zvěčnila příštím generacím dokument, že rostly a měly hlavy jako kolena….
Ona mlha taky není jako mlha, po válce lidi byli naštvaní na Němce a přesto se říkalo, že není Němec jako Němec. U nás doma to platilo dvakrát, protože celý velký kus mišpoche byl německý. Byli jsme v Čechách a tak se snažili mluvit česky, byť to byla hanebná čeština. Další část rodiny, ta židovská, se snažila nemluvit německy vůbec. Byla smutná z toho, že přežila a jakmile vznikl stát Izrael, hned tam odjela. Češi zůstali a nevím, jestli zrovna ten podzim byl štěstím rodiny. Perlička pro oživení: všichni slavili narozeniny v říjnu. Já ne. Pokaždé ve stejný den v březnu, na konci a to skoro od rána do večera pršelo.
Vraťme se k narozeninovému podzimu. Stál za houby. Dorty se mi přejedly už na začátku, pláštěnky byly nekvalitní, takže už jen zapínání bylo o nervy. Na konci října táta slavil narozeniny ve stejný den spolu s republikou. Nepil, nekouřil, nejedl maso. To byly oslavy jak v pravoslavném ruském klášteře.
Zásobování potravinami se pomalu lepšilo a na konci osmdesátých let minulého století už byly sem tam k dostání i na podzim kuřecí párky. Ty táta mohl jíst, přesto, že byl vegetarián. Vysvětluji si to tím, že v nich nebylo maso, zato hodně všeho jiného. Nebo ne? Existovaly přece normy. Masa málo, samé koření. Jen na déšť se dalo spolehnout. Kyblíček tak do dvou korun. A venku při tom pršelo jako z konve.
Podzim, to už není léto, letní šaty, páskové boty, svetřík. U nás doma to bylo o opravě věcí švadlenou, krejčím, ševcem. Vše ostatní obstarala máma, co nesvedla, udělali sousedé za úhradu, za protislužbu. Důležité bylo včas zatopit. Protože má vesnička Machnín je v dolíku díra, kde nic, tu nic, když všichni zatopili kolem páté, po návratu z práce ve městě, vše kolem bylo, jako při útoku yperitem.
Podzim přesto bývá horší, vlezlý, vtíravý, nepřátelský. O tom by mohl vyprávět zdejší pes, kočka, pasoucí se ovečka, či akvarijní rybička. Co tam nahoře s těmi kohoutky dělají? Když je mokro, tak zvlhne všechno, psovi zvlhne kožich a páchne. Moje boty taky nic moc. A tak si říkám spolu s vámi, už aby byla zima nebo teplo, něco mezi není pro nás…


 Tyhle hry na počasí by měli mít jen dva herce. Toho, co má podzim rád a toho co miluje zimu. Polovičatí ať jdou domů, k žebru centrálního tepla, pod duchnu.

Žádné komentáře: