středa 28. října 2015

Zamyšlení nad neúctou

Pořád, stále a neodbytně se mi vrací myšlenka, proč u nás tolik lidí krade. Ti „lepší“ defraudují, předjíždějí na dvojité čáře, trhají ovoce, které jim nepatří, přetáčejí tachometry a omlazují svá auta, aby je podvodně prodali novým zájemcům. Je mi nevalně, když slyším, že se nepodařilo usvědčit podvodníky, kdy vidím své město zchudlé a jeho správce neslušně zbohatlé.
A ještě, jakoby to bylo málo, hledáme vysvětlení, důvody tohoto jevu ne v nás, ale v bývalých komunistech. Dříve jsme to svalovali na staré Rakousko a jeho třistaletou porobu Čechů a Moravanů. Jistě, něco je v našich genech po rodičích, ale to, co by nás mělo mrzet nejvíce je naše konání za posledních víc 25 let, za jedno celé čtvrtstoletí… Neobstojí ukazovat prstem na druhého, na dějiny. Na hřišti je naše sportovní družstvo, naši sudí, naši rozhodčí…
Obdobně se chováme k tradicím, k odkazu našich předků. Jsou kolem nás, někde už ani to ne, prastaré budovy továren na výrobu textilu. Odvětví, díky němuž má město krásné a výstavné budovy stále ve svém portfoliu. Peníze, které textilní výroba přinesla do měst, daly živobytí našim předkům. Poctivá práce přinesla rozkvět všem. Nakonec, každý z nás se rád pochlubil látkou, sklem, auty, kobercem, výzkumem, školou, která zde byla doma a nejen živila, ale byla skutečnou chloubou všech předchozích generací.
Důvody k ukončení prosperity byly pádné. Nemohli jsme ustát konkurenci, a proto nás konkurence zrušila. To nic nemění na faktu, že na stejný problém zareagovali v Leedsu, Augsburgu a v rakouské Weitře obdobně ve starých provozech umístili muzea zrušené výroby, poděkování a vzpomínku na generace těch, kteří zde pracovali, bavili se, prožívali románky svých lásek, učili se a vzdělávali. Začali svou kariéru třeba u tkalcovského stavu a skončili jako universitní profesoři daného oboru, nebo ministři průmyslu, velvyslanci své země kdekoli ve světě.

 Není to krásné? Dozajista je, ale obdobná vzpomínka v nás doma není. Není volných finančních prostředků, není zájmu těch, co sedí na radnici, na hejtmanství, ve vládě, v parlamentu. A přitom je právě u nás na severu co oslavovat, komu a za co poděkovat, kam vodit vnuky a vnučky těch, co to všechno vymysleli, utkali, adjustovali a prodávali ve světě i doma. Snad, možná, jednou... Rád bych se vsadil, že se vrátí prosperita české výroby. Kéž by! Dosud mezi námi žijí ti, kteří si zaslouží obdiv a poděkování. Aby jednou už nebylo pozdě. 

Žádné komentáře: