sobota 23. ledna 2016

Noviny a věci kolem


                Noviny mě provází od útlého mládí. Ani snad ne ty  dětské, ale  dospělácké, které si táta s mámou u nás na vesnici předpláceli, a které jim pošta celá léta doručovala až do poštovní schránky. Ač formátové největší bylo Rudé právo a bylo vhodné na zátop pod třísky do kamen, táta si objednával Lidovou demokracii, máma Vlastu a pro mně v nižších třídách národní školy Mateřídoušku.

                Prostě u nás se četlo, hlasitě hrálo rádio a pokud někdo druhému chtěl něco říci, musel jít, vypnout rádio a důrazně se o slovo přihlásit. Později, to když táta už četl ke snídani Práci, já ABC a máma Vlastu, rádio řvalo stále, neboť televize vysílala jen v podvečer a večer.

                Z knihovny jsem si půjčoval s ročním zpožděním svázané noviny.  Svět v obrazech byl pro svou velikost konkurencí Rudého práva, Letectví mě bralo s sebou tam, kam bych se nikdy nepodíval, protože trpím závratí. V roce 1957 jsem objevil Zápisník, což sice nebyl deník, ale pro svou polovojenskou tématiku a perfektní zadní stranu se stal po několik let mým nejčtenějším periodikem.

                Významnou roli v pozdějších letech sehrálo přece jen Rudé právo. Ani ne tak pro velký formát a množství potištěného papíru, ale že tam bezesporu pracovali ti nejzkušenější redaktoři. Zprávy byly vždy čerstvé, rohlíčky nejkřupavější, kůrčička nejpropečenější. Ono to bylo tak. Kdo vstupoval do KSČ, byl nejdřív kandidátem a jako kandidátský úkol, mimo jiné, dostal úkol  odebírat Rudé právo. Ne u stánku, ale pěkně u „Poštovní novinové služby“. Bránili se tomu mnozí statečně, ale soudružku Martincovou ze Soc. akademie nebylo lehké obelstít.

                Náš šofér, mladý Polák, který do Československa emigroval s rodiči, když mu bylo deset let, se dušoval, že když víc čte, že ho bolí hlava, což výbor ZO KSČ považoval za trapné vymlouvání, hraničící skoro s pohrdáním stranou. Dotyčný byl profesí dělník a s těmi měla strana potíž. Na rozdíl od lékařů, právníků, učitelů a úředníků, co do strany chtěli, dělníci ne. Mám před očima MUDr. Čermáka a další kariéristy z řad inteligence, co by udělali nevím co, aby se mohli stát kandidáty a později členy KSČ.  Vašek to  uhrál na oční pozadí, a že když už, tak čte ty, co leží v kanceláři, že to mohu potvrdit.

                Jeden ku deseti. To byl klíč přijímání do KSČ před rokem 1989. Jeden oblek a bílá košile s kravatou a zbytek desetkrát montérky. Sice to sametovou revoluci nezastavilo, ale za pokus to stálo. A noviny? Byl to takový, dobový kolorit. Právo, Lidová demokracie, nebo Práce. Všude bylo to samé. Snad jenom ta mámina Vlasta stála za víc. Však se tak jmenovala i moje milovaná maminka. Škoda, že si o její chvále nic nepřečte. Vychází  i dnes, ale to už je jiná pohádka, jiný čas, jiné problémy.

Žádné komentáře: