neděle 24. ledna 2016

O vojně. O té na dva roky, v kasárnách


                Patřím k těm, možná jako vy, co jsme v zeleném byli dva roky. „Ztracené dva roky,“ říkali jsme a dělali možné i nemožné, jak dostat modrou knížku, tedy černé na bílém, že jsme zproštěni té nejčestnější služby pro vlast, naučit se, jak ji bránit  se zbraní v ruce.

                To, o čem mluvím, znamenalo odejít od rodiny i vlastní, pokud se branec stihl oženit. V mém případě od maminky. Dva roky někde v Tramtárii s rizikem přijít i o život, neboť ony dva roky nebyly pokaždé procházka růžovým sadem… Z tohoto důvodu hráli Češi a Slováci hru, jak přelstít odvodovou komisi nebýt uznán vojny schopen. Kdeže jsou ty časy dobrého vojáka Švejka a jeho infantilních odpovědí, držení těla, chorob už dávno vymýcených z našich krajů. Zatracené očkování! Ani mé ploché nohy, nic, zhola nic nezabralo…

                Mé nahé tělo se chvělo zimou a studem. Trenky nám ponechali, ponožky dolů. Kolik máte prstů, dioptrií? Stůjte rovně, změřit, zvážit. Šlo to jako na drátku. Venku nás přepadl takový zvláštní pocit. Odveden… Došlo nám to skutečně po chvíli. A co teď? Za rok rukuješ. Palicí do hlavy, brní tě ruce, nohy, úžasný pocit chladu, tepla, tohle všechno jsem najednou cítil a bylo mi jako bych pil. Však taky většina to šla zapít. Nebylo nám ještě osmnáct, ale branec, to je přeci někdo.

                Svaz pro spolupráci s armádou (Svazarm) nás podle výsledků odvodů měl v přípravě  té nejčestnější služby naučit základní vědomosti, abychom věděli, o co v té dvouleté presenční službě jde. Mnozí z nás se naučili řídit náklaďák, jiní rozebrat a složit samopal, všichni, kdo je náš nepřítel, kdo přítel. Blížil se čas a doba nástupu. Čas „povolávacího rozkazu“, kdy nás na účet státní kasy Českoslovanské dráhy dopravily do města posádky Československé lidové armády.

                Každý si chtěl vybrat posádku. Ti z komunistických rodin šli do Prahy, nebo pokud bažili po dobrodružství k rakeťákům, k pohraniční stráži. Ostatní, jako já, Jirka Nešvera, Eda Jůza a mnozí další chtěli někam, co nejblíž domů, odkud, když už, tak to nebude tak daleko. Moje matka dala paní Ženě, jež byla manželkou jednoho z majorů na vojenské správě lahev drahého koňaku. Chtěla mě mít doma, co nejblíž. Nebyli jsme komunistická rodina, tudíž maminka byla připravena plnit své závazky v naturáliích, nebo v penězích.

                Tak kam? Do Milovic. To je kousek od Prahy. Asi hodinu cesty… Prý, zda vím, že tankem. Nevěděl jsem. Chceš sloužit u zdravotníků? Je tam vojenská nemocnice. Budiž. Ke zdravotníkům do Milovic. Jirka Nešverů taky.  Jůza ke zbývajícím patnácti tisícům tankistů.

                A potom, když už byl čas švestek, jsme se všichni sešli na jednom nástupišti na libereckém nádraží. Několik set mladých kluků zpod Ještědu, se za ohromného křiku loučilo. Odjeli bez přestupu rovnou k železniční rampě posádky Milovice. Hodinu cesty od Prahy. Tankem. Praha byla chráněna právě našimi tanky a ti, co seděli v těch tancích, byli zase chráněni i námi, nosiči raněných, na které nás naši mazáci poctivě cvičili. Mezi ně patřil i budoucí senátor desátník Kubera z Teplic.

                Vojna není kojná. Mnozí si myslí, že šlo jen o ztracený čas. Já si to nemyslím. Teprve tam jsem různé věci pochopil a naučil se jiné, na které byla maminka krátká. Řekl bych, smysluplně investovaná láhev koňaku. Díky paní Žeňo, kapitáne Škorničko, moje maminko…

Žádné komentáře: