úterý 14. června 2016

Co to znamená zůstat doma v červnu roku 2016 pro sedmdesátiletého pána



            Každý zná ten pocit hřejivého tepla kolem bříška, když hrají státní hymnu „Kde domov můj“. Je to ten samý pocit, jako když se za mnou zavřou domovní dveře, klíč v zámku se dvakrát otočí  a vy jste doma, v bezpečí čtyř stěn. To je asi ve zkratce význam slova domov, být doma a vychutnávat si pocit jistoty.

            V tom je rozpor světa. To napětí a cestování mezi kontinenty, migrace a uplácení, získat povolení k pobytu často i tam, kde mne lidé nechtějí. Najít nový domov, ztracený přístav, místa, kde si vlny v moři hrají, pevnou střechu nad hlavou. Co za to člověk dá, co tomu obětuje! Pokud znáte Starý zákon, pak víte, že obětujete i vlastního syna, jen aby jeden byl pod vlastní střechou a je na Všemohoucím, kdy a jak exodus zastaví. Asi to bude individuální.

            Jinak to vidím u Nisy, jinak to chodí u Mrtvého moře, kde teče Jordán, Eufrat, nebo Tigris. Co záleží na pleti a velikosti zubů, když se snaží jedinec vyprat prádlo v Rýnu. Sotva jej co zastaví, byť je to cíl tak vzdálený.  Být někde doma, to je silné afrodiziakum. Není nic silnějšího, než touha setkat se s něčím, co  nebude nikdy ničím překonáno. Bojím se, že nebude hledat, co nahradí hledanou střechu nad hlavou a ten úžasný pocit tepla kolem bříška. A proto, až se dnes   dá dav do pohybu, raději mu jděte z cesty.

            „Být doma,“ říká si malý chlapec a zrovna tak jeho otec. Otázkou bude, co bude s jeho čtyřmi ženami. K těm připočteme čtrnáct dětí, přídavky na studium, na jídlo a bydlení. Kde jsou ti, co už nemají nic, než své existenční starosti... Pokud je nepřistihneme při lži, pomáhejme. Svět je malá ves, můžeme se s nimi potkat v opačné roli. Problémy mohou být internacionální.

            Pořád si opakuji: Být doma je pocit, který se nezapomíná. Je jako jízda na kole, plavat pokaždé, když už tě hodí do vody. Být doma je úkol, domácí cvičení. Je tak trochu na nás, zda si ho budeme vážit natolik, že se nebudeme chtít vzdát se jeho moci, privilegií...

            Být doma, znamená jen jedno. Nebát se sousedů, nebát se vlastního stínu. Přejme si a všem lidem kolem, aby ten úžasný pocit, být doma, měl už nastálo každý. Aby mu ho nikdy, nikdo nevzal a zůstal s námi. Navždy. Být doma a pozvat si hosty, kteří vědí, co se patří. Víc si nepřeji a svým dětem přeji totéž.


Žádné komentáře: