pondělí 30. prosince 2019

Vám, padanému listí




Podzim se mění v zimu a bílá peřina leží u plotu. Maminka už dávno sklidila ze stolu, táta si lehl na otoman, pes čeká, že mu někdo dá něco do žaludku. Venku je zima, pes leží v koutku pokoje, hodiny tlučou pět odpoledne a spát se chce kdekomu. Tak nějak si ten čas pamatuji. Jako by to bylo včera.

Kolik let uběhlo? Nevzpomenu si. Vím jenom, že ten rok foukalo dlouho, až do března a v dubnu nanovo. Ani květen nestál za nic. Louka se zelenala pomalu, včel bylo poskrovnu. Ořechu u plotu zmrzlo první listí a druhé narostlo až v červnu. Kdo zasadil jako vždy, tomu zmrzlo i ptáků ubylo. Nebylo to o jaru. Kdo měl, měl odjinud. Všechno si dávalo na čas. Jen hřbitov sklízel slušnou úrodu. Staří kapali, jak na běžícím pásu, mladí se nebrali. Začalo být i málo vody. Co narostlo, zítra uschlo. Slepice nenesly, mléka bylo málo. Kdo porazil ovci, neměl radost, kdo šel do lesa, šlápl na zmiji.

Píši Vám a strkám ruce do umyvadla, abych se zbavil špíny od hlíny. Papír se plní klikyháky, propiska špiní prsty, z komínů se prapodivně kouří a teplo bezostyšně utíká pode dveřmi. Okna jsou špinavá od seschlých pavučin, prachu a bůhví čeho ještě.  Píši své velké lásce, která šla cosi nakoupit. Když se venku smráká stojím na chodníku, čekám a mrznu. Venku se smráká a kolem než kočka, nikdo se necourá.

Jsem sám sobě tvůrcem tepla. Je sychravo a venku za okny je svrab, neštovice a prasečí mor. Jsme ze Sudet. Stačilo málo a stal jsem se Sudeťákem na plný úvazek. Nic by se nestalo. Jsem skálopevně přesvědčen, že vše se musí vzít od začátku, nestačí být připravený, musí to být i po čertech dobře ošetřený. Proto píši popadanému listí a ne senátorovi, kterého jsem volil. No nic, už jsem vystřízlivěl a dneska nevolím. Ono to, co slíbil není víc, než to listí, které kdosi shrabe a další odveze na skládku. Listí, nic víc než samé suché listí. Šustí a je k ničemu, jen a jen překáží.

Svět chce být klamán, a přesto a stále znovu věří lichotkám. Po létu přichází pravidelně šok, zima, tma a počasí, které si nikdo nechválí. Ani jinde to nemají jinak. Vstávání do tmy, zimní čas. Co bylo v létě za pár korun náhle stojí dvakrát tolik. Brzo se šeří. V pět hodin odpoledne chodí řada lidí spát spolu se slepicemi. Dělal to můj táta, dělám to tak i já. Lehnu si, zavřu oči a v tu ránu spím. Sním o čase, kdy nemusím stávat. A pak se probudím. Spal jsem, jako kdysi táta –hodinu.

Svět se nemění. Píši všem, kteří trpí smutkem, všem, kterým osud dal dar i prokletí stále se ptát po smyslu, proč padá listí, když zase vyroste? Proč nám rostou vlasy, proč máme dvoje zuby, proč se radujeme, proč se zlobíme? Vám všem chci napsat, že nic z toho, co jsem řekl, není pravda, nebo jenom kus a snad i právě proto padá listí a senátor dělá, co může. Svět není dokonalý, smiřme se s tím a nebuďme na sebe jako psi.



Egon Wiener

Žádné komentáře: