pátek 20. května 2011

Obdiv k dobré práci… Obří sud

Pokaždé, když dojdu k závěru, že někdo něco umí, mám pocit, že bych to měl říct ostatním. Vězte, tohle je příběh, který stojí za to. Rád vám jej převyprávím. To byla ještě doba, kdy z Českého Dubu bylo vidět na Javorník s Obřím sudem. Není to tak dávno. Stromy povyrostly, Obří sud shořel…
Vraťme se do roku 1903, kdy jeden z vlastivědných německy psaných libereckých časopisů psal, že Javorník (300 obyvatel, z nichž bylo 10 Čechů) chce postavit na vrcholu zdejšího kopce netradiční stavbu k jeho zkrášlení a umožnění výhledu do kraje. Založili tudíž společnost, která měla své sídlo v hostinci „U tří lip“ v Dlouhém Mostě v blízkosti Liberce. V září roku 1898 navštívil totiž hostinský od „Tří lip“ jubilejní výstavu ve Vídni a viděl tam obří sud, který sloužil za vinárnu. Majitel si ho nechal postavit podle plánu jednoho vídeňského architekta tesařským mistrem Janem Tröstebem.
Když se hostinský vrátil domů, nemyslil na nic jiného než na obří sud na Javorníku. Slovo dalo slovo. Oslovení majetní občané dali své přebytečné peníze dohromady. Po skončení jubilejní výstavy 9. října 1898 sud koupili, nechali rozebrat a dali dopravit 4 vagóny do stanice Dlouhý Most a tady zůstal uložen přes celou dlouhou zimu.
Mezitím zakoupili na vrcholu Javorníku potřebné plošné metry a 4 týdny před Vánocemi byl dohotoven i plán stavby. V polovině února se začalo s prací. Za stavbu zodpovídali dva zdejší – tesařský mistr Antonín Rösler z Javorníku a zednický mistr Vilem Futchik z Horního růžodolu. Na květnovou neděli 1899 však ještě rozložený sud málem shořel. To když místní vypalovali stařinu a oheň zachvátil i suchý plot, za kterým byl obří sud uložen.
O Velikonocích přijeli z Vídně dva poradci, aby dohlédli na správnou montáž sudu. Byl postaven za měsíc a i jeho původní stavitel, tesařský mistr se na stavbu přijel podívat. Nový hostinský se nastěhoval do novostavby 13. 5. 1899. A na svatodušní svátky sud poprvé otevřeli pro návštěvníky. Vlastní zahájení provozu ale bylo až 18. června 1899… Sud byl dlouhý 14 m. Průměr asi 12 m a jeho obsah byl 10.238 hektolitrů. Vešlo se do něj 300 osob.

Žádné komentáře: