sobota 28. května 2011

Před 33 lety

1. prosinec 1978. Každý, kdo byl jen trochu Liberečák spěchal ten den dolů na Gottwaldovo náměstí, kde se otvíral obchodní dům Ještěd. Těch bezmála deset let, které uplynuly od položení základního kamene, byla dlouhá doba i pro severočechy zvyklé na ledacos.
V Liberci vyrostlo něco, co dlouho nebylo s čím srovnat. 8600 m² prodejních ploch. Stavba se nám všem líbila především zvláštním „rezavým“ opláštěním a členěním. Tím se nepodobala ničemu, co tu dosud stálo. Nevadila. Občané se nebouřili. A to se ještě měly otevřít zbývající dva pavilony. Deset let. Oproti gigantům z prefabrikátů dnešní doby se zdá stavba „Ještědu“, jakoby ji stavěli ve středověku, bez techniky. Opak je pravdou.
Nezapomeňme, že stavba stojí v mokřadech Nisy, kdy město samo stálo ve středověku kvůli vodě výš. Vše, co se na stavbu přivezlo, bylo originální a jedinečné. Možná, že vázla organizace práce, možná bytněla byrokracie, ale výsledek předčil očekávání. Liberecko se mohlo pochlubit stavbou rovnající se originalitou radnici, novému hotelu na Ještědu, stavbám secese, vilám a účelovým stavbám z přelomu 19. a 20. století, jako je Severočeské muzeum, divadlo, městské lázně a další stavby. Liberec opět mohl turistům, ale především těm, co tu byli doma ukázat, vedle LVT, ZOO, botanické zahrady, Ještědu, to co jinde nemají.
Toho 1. prosince před 33 lety padlo hodně silných slov. Potentáti odshora dolů skloňovali Stranu a vládu, která se postarala, ale bez příznivého dojmu, který stavba zaujala v srdcích místních občanů, by nebylo co platné jejich řečnění. Lidé tenhle obchoďák přijali za stavbu, kterou se Liberec vrací ke své bývalé slávě. Jak rozdílně, záporně, přijala veřejnost stavby, co přišly do města v době restaurace kapitalismu v Čechách po roce 1990!
I když už dnes původní stavba obchodního domu Ještěd na Soukenném námětí už nestojí a do náměstí trčí multikino, je na co vzpomínat. Současní mladíci a jejich slečny budou jednou rovněž vzpomínat, třeba staveb, kterých jsme si ani nevšimli. Liberec je krásné město. Řada staveb ještě čeká na své stavitele a architekty. A těmi už budou oni.
Všem, kteří onen starý obchoďák Ještěd postavili: „Díky…“

Žádné komentáře: