úterý 14. května 2013

Hrst vzpomínek





Často se peru s představou, kdy by se něco stalo, kam by se kolo otočilo....
A tak i dnes vzpomínám. Závidím slečnám sukně nad kolena, chlapcům odolat tomu náporu. O co ti dnešní mladí mají věci lehčí, o to víc se s tím dnes peru. V letech šedesátých jsem narukoval na vojnu, na dva roky do Milovic. Kluci z Košic to měli tehdy o poznání dál. Maďaři ze Žitného ostrova neuměli ani česky, ani slovensky, mluvili jen a jen po jejich.
Byla to doba objevení Kafky, studentských majáles, LVT, výstav Jablonecké bižuterie, slavného magnetofonu Sonet duo a kalhot tesilek, prvních zbohatlíků zelinářů, uzenářů, chlapů od  benzínových čerpadel. Zájezdů s Čedokem na Rujanu, Picundu, do Rumunska, Bulgarie a do Tater. Já byl s tátou v novém voze Renault R-8 na Rujaně.
FKK – to byl velký hit, svobodná kultura nahého těla při Baltickém moři v NDR. Ve východním Německu vyrobili první nový Wartburg v Eisenachu, který se od toho starého velmi lišil. Východní  Němci a nudisté na Baltu a na Rujaně, marka za 3 koruny a trochu jiný svět než bylo naše staré dobré Československo. Přes Polsko do Zhořelce, přes Nisu z města do Německa. Tam někde horlivá Gudrun z východoněmecké hraniční policie při kontrole pasů a víz vytočila mého tatínka. Dala se do čtení  jeho soukromé korespondence, která ležela na zadním okénku našeho auta. Tohle táta neunesl a počastoval ji  nelichotivými tituly ze světa zvířat, a i tím, že je mrcha, jaké poznal za nacistů v koncentráku.
Jo, dvacáté století! Všude bylo něco, co stojí za vzpomínku a přání, aby se nevracelo. Doba zrání. A přesto žijeme. Sice bez sociálních jistot, ve světě korupce, ale už skoro 70 let ve střední Evropě a bez války. Zavrhli jsme slovo mír, ale je veledůležité, jako ta holubička na Šaldově náměstí v Liberci. Sundat ji by bylo plivnutí do tváří všech, kteří mír v poslední válce vybojovali!
Nic není jednobarevné. Dvacáté století přísluší hodnotit nezaujatým. I dobrým sedlákům se urodí špatné brambory. Není to o barvě, je to o lidech. Jak se kdo vyspí, co ho trápí, nebo bolí. A když sluníčko vyjde, je po starostech a vše kolem je hned krásnější.

Žádné komentáře: