úterý 14. května 2013

Mám Chrastavu opravdu rád




Chrastava, město, kde ke „slávě Boží“ někdejšího prezidenta přispěl i „atentát“, či  spíš parodie atentátu, nevydařený happening. Samolibý a ješitný starý pán se zde konfrontoval s  druhou odvrácenou tváří, nepodlézající a nevychvalující jeho prezidentování. Dík Chrastavě a odvážnému mladému „atentátníkovi“ jsme se nasmáli připravenosti prezidentovy ochranky i úprku na vyšetření do Ústřední vojenské nemocnice do Prahy. Vystřelené antiperle asi hodně štípaly. Chrastava se díky tomu zapsala do dějin, ryze českých, jako jsou defenestrace, Pražské povstání v květnu 45, Únor 48, Pražské jaro, tunel Blanka, Opus karta a další......
 Je dobře, že tu máme mladíka o něco chytřejšího než byl třeba řidič autobusu s tykadly a natěrače semaforů. I to byli bojovníci, žel s vlastní nemocí. Ale ten náš chrastavský se zapsal do dějin. No vida, jde to i ve 21. století.
Chrastava by měla „střelci“ dát na zeď přilehlé hospody pamětní desku, poslední varování. Tím by se město zasloužilo o další rozvoj turistiky o novou trasu autobusů s turisty, kteří by rádi stanuli na místě podobném Sarajevu roku 1914, kde ukončil svůj život následník rakouského trůnu.
Já sám bych přidal tabulku na pamětnou v místě, kde se na náměstí prodávaly knihy. Tam jsem si před 50 lety kupoval knihy typu Bublíkovy „Páteře“ a jiné z té doby šedesátých let minulého století. Za pultem, stál vedoucí i prodavač v jedné osobě a měl knížky, co jinde už neměli. Cedulek slušných lidí, co v Chrastavě žili a dnes už nežijí by bylo dobré připevnit víc. Já chodil třeba k MUDr. Fišerovi, který přežil holocaust. Ordinoval v Chrastavě a byl nejlepší.
Těch, kteří nepřežili Hitlerovu Třetí říši bylo víc. Nestálo by za to, napsat o nich něco do mramoru a desku přitlouct na radnici? Nedávno jsem byl v Mníšku pod Brdy a tam se k tomu právě chystají. Něco jiného je happening spojený se „střílením„ na presidenta a vážně míněné návrhy na poděkování chrastavským osobnostem žijícím ve dvacátém století. Umět najít sponzora a poděkovat za noblesní dar a postavení něčeho, co přetrvá a bude tu věčně, mnohem déle než donátor a vzpomínky na něj.
Chrastava jednou objeví i ten svůj silný minerální pramen vody a bude navštěvována i těmi, co jenom kolem projížděli. Záleží, zda budou proutkařit a hledat tak dlouho, až objeví. Chcete to chytit se každé možné události a umět ji využít. Hledat zdroj prosperity. Tohle město má k tomu nakročeno víc, než jiná města. O tom jsem přesvědčen. 

Žádné komentáře: