sobota 6. prosince 2014

Kouzlo prostřednosti

Však se i vám jistě přejedly knedlíky na všechny způsoby. Králík a maso z kuřete, z vlka, maso z velryby, kamzík, klokan, z aligátora kůže… Dost. To jen jednomu už málem hrabe z toho všeho kolem. To tedy byl podzim!
Kdo uši má a poslouchá, málem neuvěří. Liberec, vedle Jablonce, vesnička má středisková pod horama. To jsme si letos užili... A k tomu tanečky a guláš z prasete. To nudle v bandaskách žily klidněji. Dnes se už můžeme jen smát těm, co to pojali vážně a osobně si prstíčky smočili. Škoda, že už nenosíme kroje. To by bylo smíchu před radnicí! Samá rolnička, špičatá čepice a škorně se špičkou nahoru zahnuté. Jako ten Žito, co uměl na hradě čarovat a varoval kde koho, že se jim cosi sype pod rukama.
Kůl v plotě? Ale jděte. To byla jen slabá chvilka. Ještě, že jich pár do skanzenu máme. Evropou obchází strašidlo, dříve jsme říkali – komunismu, dnes těch, co pod turbany mají vyzobáno a na těle semtex z Pardubic. Už to nejsou ismy, drogy, pančovaný alkohol, ale nefalšovaný bojovník za islám, s kudlou v ruce, co uhání do Evropy jak rudý partyzán.
Kde jsou ty doby pasivní konzumace socialistického realismu, prostřednosti a šedě kolem nás. Kouzlo splynutí s davem a - nevyčuhovat. Být dobrým občanem a poslouchat přitom svobodnou Evropu. V tom jsme byli kabrňáci, majitelé kont a tuzexových bonů. Chvála bohu na nebesích, tomu všemu bylo a jest odzvoněno. Obdiv a závist těm, co zbohatli a uměli si od státu půjčit. Nemá se to - podvádět a krást. Ale jim to prošlo. Hurá sladká amnestie! Nám se dostalo aspoň satisfakce, jít a zvolit si pár Jánošíků co jim zatnou tipec. To bude jednou změna, snad už napodruhé...
Možná, že je to někomu jedno. Nevím, co bude, ale až přijde doktor z patologie a zavolá: „Dalšího prosím, hned to bude, meju si ruce.“, vše, co přijde, bude překvapením a já se těším, že se přestane nosit prostřednost, že lidi kolem nás nebudou chodit v maskáčích, ale v prima oblečení a postaví se prostřednosti (a podpoří radnici).

 Přestaneme řešit prezidenta a budeme se věnovat konečně tomu, jak má město vypadat. Pryč se špínou z laviček a špinavých zákoutí, ošklivých cest, nefunkčních chodníků a konečně se začne něco dít. Dejme se překvapit. Komunikujme. Těším se, že to bude k věci a že to bude vidět.

Žádné komentáře: