sobota 20. prosince 2014

Vybrat si dobrou hospodu

Nevstoupíš dvakrát do stejné hospody. A všiml jsem si téhle skutečnosti ještě dřív, než jsem začal chodit do školy. U nás doma, to je v kraji na západ a severněji od Ještěda, téměž již v kraji půlnočním, vždy byly a jsou zajímavé hospody. Občerstvovny, kam mě mohli rodiče, vzhledem k mému předškolnímu věku, vzít a občerstvit. Jedna z prvních byla restaurace vedle frýdlantského zámku, z níž si pamatuji tisíce letních much, radujících se z krásného počasí a lehce přístupných poživatin.
Blízký Obří sud. Legenda a tvrdé lavice, poloviční porce a snaha personálu, posunovat vám ty houskové knedlíky a játrové knedlíčky v polívce k ústům třeba i osobně tak, abyste uvolnili místo co nejdříve jiné hladové rodině…
Perun naproti poutnímu kostelu v Hejnicích. Kdo tam jednou jedl, později i spal, nezapomene. Touhle hospodou, dá se říct, kráčely dějiny nás, místní chudiny. Hotel Ještěd? Žádný Hubáček. Poctivé staré židle, starý porcelán, příbory, nástěnné obrazy. Výhled z okna, vítr a mráz, teplý čaj, kafe, koblihy, grog, svařované víno.
Tradiční Radniční sklípek. Žádný dovoz hotovek, vše domácí. Vůně svíčkové, ledové pivo, kouř z cigaret a malinovka pro děti… Hotel Praha naproti - bramboráky, kvasnicové pivo a přes náměstí vývařovna Potravin a dršťkovou a vepřovou se zelím. Nádražní restaurace v Liberci a jídelna. Ta vůně silné, stále doplňované hovězí polívky voněla až ven. Být tehdy bezdomovci, tak se od dveří a oken této vyhlášené jídelny 4. cenové skupiny naproti poště na krok nehnuli…
Zlatý Lev v Jablonci nad Nisou a větší v Liberci. Imperiál sice trochu nóbl, ale chodili tam a točili filmaři. Zelený strom v Machníně, Dělnický dům v Hrádku nad Nisou. Hospody ve Stráži pod Ralskem spojené s koupáním. Slušná hospoda v Českém Dubu na náměstí. Černá Louže na cestě z Rynoltic. Hospody v lese, na půl cestě odkudsi kamkoli. Z Liberce za Mníškem U Kozy. Na Ferďáku, hospody mezi Vratislavicemi a Jabloncem, lesní chaty u Jizerských rozhleden. Hospody na náměstích v Turnově, Chrastavě, Hrádku nad Nisou, vedle fotbalových hřišť, u přehrad a koupališť. Hospody v zatáčkách, před nebo po velkém stoupání jako u Hodkovic na cestě k Liberci.

 Pajzlíky, do kterých by nikdo neřekl, že se tam scházeli milenci. Na konci tramvajových linek v Liberci a v Jablonci. Hospůdky, třeba v mém oblíbeném Jablonném, v Pražské ulici, v každém větším městě. Měly a mají dodnes něco svého, co jinde nemají. Občas si schovám jejich jídelní lístek, tácek pod pivo. To abych, až jednou tudy možná opět půjdu, se mohl zastavit a vrátit ve vzpomínkách na to, co jsem tu snědl, vypil, o čem se bavil s přáteli. Dobrou chuť v té vaší, kam jsem ještě netrefil, ale budu se těšit, že se tam jednou potkáme.

Žádné komentáře: