sobota 28. února 2015

Musím si odskočit…

Po Chevalierovi už nebude autora, aby záchodky popsal lépe. Začíná to pokaždé plenkami z bavlny a v našich dobách končí papírovými „pemprskami“ a novou továrnou stojící na zelené louce, na dohled z oken Hrádku n./Nisou.
Ne všichni využíváme komfortu papírových plen. Po vzoru zvonokoských vyhledáváme i jiné možnosti, jak ulevit potřebám, po tisíciletí si podobných jako vejce vejci. A protože člověk na sobě pracuje, nedivme se Číňanům, že přišli na svět s toaletním papírem. Odkoukali jsme od nich porcelán, hedvábí i střelný prach, ale kouzlo toaletního papíru jsme si téměř 1000 let nechali utíkat doslova mezi prsty, většinou právě ruky.
Patent, doslova revoluční a rovněž super hygienický pro Evropu, zprvu ale jen pro Británii objevil Angličan J.H., oblíbenec Alžběty I. Pro neznalého připomenu padající vodu shůry, malý vodní vír, jako víla - bylo tu a vše je náhle pryč, včetně zápachu. Nic neříkejte, zní to mravnostně a chutná, jak mléčná čokoláda, radost z dobře odvedené práce, kdy přítelkyně voda spláchne vše, co už splnilo své poslání a mělo by se vrátit přírodě v jakékoli podobě. A to je dar malých Číňanů. Rýžový papír postupně přeměněný v roli, voda, mýdlo a ručník. Malý velký zázrak, pohoda...
Je tolik krásných a účelových věcí, které krášlí svět, ale záchodky a komfort, který je doprovází patří ke špičce ledovce. Bez nadsázky. Viděl a slyšel jsem dámy a mnohé z mužů krátce poté, co se vrátili. Byli to jiní lidé. Krásní, zbavení toxických látek a problémů.
Ono se o tom příliš nepíše, snad ze skromnosti, snad proto, že tenhle problém přichází tak náhle, že není čas psát sáhodlouhé referáty, rešerše. Nebo proto a to bude hlavní důvod, že člověk je tvor, co zapomíná. Uleví se mu a spěchá za jiným dobrodružstvím a do jiné náruče. Vděčnost nám je v tomhle případě cizí, ale zase jen do času, kdy se něco v těle děje a systém hlásí, přibrzdi a urychleně hledej. Buď připraven, že budeš opět spěchat a bušit, kopat do dveří, pokud bude odepřeno se vyprázdnit…

 Každý jednou musí, pán i jeho kočí, s podivem i jejich kůň. Záchodky, dalo by se říct jsou vynález Boží. Po jejich použití se cítím jako znovu zrozený, sebejistý. Doufám že i vy máte podobné pocity….

Žádné komentáře: