sobota 7. února 2015

Na dvorku, kousek za městem


Slepice měly vadu - holé vypelichané zadky. Peří jim tam prostě nedrželo. Králíkům, jak to tak bývá, když se šetří na vakcínách, se moc nedařilo. To samé se dá říct o včelách. Kočky raději chodily k sousedům, pes dobře neslyšel. Zato holubi byli poštovní a domácí jedničkou. Měli své jisté, jak říkala jeho žena. Bral si ji za ženu snad šestnáctiletou.
Pro reemigranty navrátivší se do republiky z východu byl ukázkovým příkladem toho, kdo je v rodině pán a živitel. Do práce mimo dům chodit nemusela, doma jí bylo víc než dost. V rodině to chodilo takto: on, potom dlouho nic, pak zvířectvo, staří rodiče, děti, ona. Už dávno ne trojčlenka, jaképak školy. Pole, louky, dřevo na zimu, uhlí, uvařit, vyprat, vyžehlit, postarat se o toho, kdo marodil.
Na dvorku v noci vládl pes. Kdo šel k plotu a netušil, co bude následovat, mohl si s klidem pustit do kalhot. Pes si počkal, nadešel a skočil na plot. Neštěkal, nebo jen trošku, spíš vrčel a slintal. Pod lampou veřejného osvětlení, co zkresluje barvy se kolemjdoucí lekl a dělilo ho málo od toho, aby zkolaboval. Kdo „blba“ čekal, kopl do plotu a řekl: „Fuj! Ty jsi mě zas vyděsil!“ Druhý den, když potkal majitele psa, omezil se na konstatování: „Já ti toho „blba“ jednou zabiju. Zas mě vyděsil, div jsem se…“.
Pán ho neměl rád. Bál se ho, bál se ho i utratit. Bál se o své holuby, kteří mu dělali čest. Vraceli se na dvorek a smáli se psovi zavřenému přes den v kotci, jako v žaláři. Pes tomu rozuměl, stárnul, ale jeho sen byl ty mrchy zakousnout a nechat jen tak ležet, aby se na ně mohl dívat a pána dovést k šílenství.
Byli to poštovní holubi, co létali hodiny a hodiny nad Evropou, Českem a mohli si tedy vybrat. Kupodivu se k pánovi vraceli. Bylo to snad tou malou hlavičkou, ještě menším mozkem a v něm bylo pomálu závitů. Žrádlo a sex jim mezi stěnami holubníku bohatě stačily. Paní je ráda neměla. Vinila je z toho, že slepicím padají vzadu brka, včelám a králíkům, že se nedaří. Pán doma moc nemluvil. Proč taky. Pokud něco řekl, nebylo proč vést diskuzi. Jen kočky to na rozdíl od ní a dětí chápaly. S nimi se taky nikdo nemazlil.
Děti. Děti se dobře učily. Prarodiče brzy umřeli. Louky na seno byly vděčné, dobře přístupné a tráva tam schla snad úplně sama. A brambory? Nebude věřit, ale to, co se říká o hloupém sedlákovi a bramborách je v zásadě krutá pravda… Brambory měl špicové na salát, do polívky, na bramboráky. Párkrát měli i prase. Žralo šlupky z brambor a zbytky. Řezník Brauner jej zabíjel a já to viděl. Říká se, když něco klape, pak je to symfonie. Tak tohle byla. Já tam byl a slyšel na dvorku, když na řetězech tahali napůl rozseknuté prase. Hrozně to vrzalo…
Potom se vše nějak zvrtlo. Umřela mu dcera, moje žena, pes pošel, kočky přejela auta, staří odešli k pánubohu. Druhá dcera se vdala. On zemřel na rakovinu, holubi někam odlétli a babička už nebyla ona. Začala víc mluvit, líp se oblékala, dvorek osiřel. Našly se jiné kočky. Přišly, pobyly, postupně je přejela za plotem auta.

 Zvenku nic nepoznáš. Dům, dvorek, plot, lidi, co v něm bydlí. Svět kluše dál. Nic se nemění. Lidé jsou jako mravenci. Syn Milan vyměnil okna, zateplil dům….

Žádné komentáře: