úterý 22. září 2015

Hoří – střípky z velkých požárů

Když někde hoří, pak se dějí věci, o kterých hasiči nechtějí ani mluvit. Před 142 lety vyhořelo skoro celé město Frýdlant v Čechách. Hořely i dřevěné násady háků na strhávání střech. Oheň byl všude kolem a síla plamene prý byla tak mocná, že srazila lidi na dálku k zemi a šaty na nich v okamžiku vzplály. Ani 22 stříkaček požár nezastavilo. 496 osob přišlo o přístřeší, shořelo 97 domů. Co překvapilo, byla solidarita s nešťastníky, kterých se ujali sousedé, pomoc okolních i vzdálených měst a obcí po obou stranách státní hranice.
15. ledna roku 1973 vznikl požár č. p. 162 v Kryštofově údolí. V noci kolem třetí hodiny náhodný chodec, dřív než stačil zavolat hasiče, byl svědkem,jak požár přeskočil na další dům, kde byla restaurace. Na pomoc se sjely 4 hasičské sbory z Liberce, Kryštofova Údolí, Chrastavy a Machnína. Přes veškerou snahu se nepodařilo požár uhasit.
Proč hořelo? Otázka – evergreen těchto let. Odpověď – zazděný dřevěný trám a vadný prasklý komín, ale i lidská nedbalost... V domě, kde požár vznikl, se večer předtím promítal v kinosálu film a v kamnech se topilo i po ukončení promítání, bez dozoru. Škoda byla na tehdejší dobu vysoká – 440.000,-Kčs. Shořel dům v centru obce, jeden z nejlepších celků lidové architektury v celém okolí. Největší škoda ale byla dána tím, že vlastně shořela budova tzv. Dědičné rychty, kde byla v 19. století proslulá hospoda „U Clamovského Švýcarska“. V archivech se o ní psalo už v roce 1614, samotná budova byla přestavěna v 18. století.
Kryštofovým Údolím procházela v době Karolíny Světlé pašerácká stezka do sousedního Saska – shořela budova s „pašeráckou hospodou“, o které se zmiňuje Karolína Světlá v povídce O krejčíkově Anežce a v je zmíněna i v libretu „Hubičky“.
O deset dříve shořel hotel na Ještědu. Když hoří horská bouda, tak je to moc a moc smutné. A hoří-li na kopci, odkud je na ni ze všech stran vidět, je to velmi emotivní, tragické a mluví se o tom stále, dokud se nepostaví nová budova. Starý hotel byla standardní budova s věží z kamene, dřeva, skla a cihel. Patřila do prostředí Lužických hor, jako třešeň do ovocného sadu.
Ještěd, jak jsem někde četl, je jedenáctou nejznámější horou v Čechách. Hora českého pohraničí – Sudet - pro Čechy i Němce je to kus historie a krásy přírody, symbol existence obou národů. Dnes i architektury. Není a sotva bude u nás na severu větší turistické atrakce, než „lanovkou na Ještěd“. Škoda, že není vůle cestu od tramvaje k dolní stanici lanovky zkulturnit. Ona i samotná budova a okolí by potřebovalo prosvětlit. Přece jen už žijeme v 21. století.
Všude, kde zahoří je to tragedie a stojí to velké peníze, nemluvě o zmařených životech. Naše zkušenosti jsou dány požáry textilek, kterých ubylo, ale vzpomínky na ně jsou stále živé. Zazděných trámů v komínech sice ubylo, neubylo však hlouposti těch, kteří usínají s cigaretou v posteli, odcházejí od práce na střechách, aniž se přesvědčili, zda se někde neukrývá otevřený oheň.

 Přejme si, aby naši profesionální i dobrovolní hasiči měli co nejméně práce. A pokud už musí zasáhnout, aby byli úspěšní. Mějme na paměti, že i oni ve své práci přináší oběti. I ty největší.

Žádné komentáře: