neděle 20. září 2015

Všímám si, jak je ten svět krásný- z postřehů našeho psa

Co se mi na lidech nejvíc líbí? A kdo se ptá? Taky jeden z nich? Lidi jsou príma, hlavně, že nás krmí a nemají blechy, což já mám - příležitostně Jsem jenom pes a o věcech zbytných nemluvím. Jenom koukám a prý očima loudím a umím jimi říct prakticky všechno a prý to umím i ušima. A jestli se směju? Nevím, zrcadlo v boudě nemám.
Jó, lidi... Jeden je tajný islamista, druhý bije manželku a děti, třetí je trouba, což ještě vysvětlím, čtvrtý je můj páníček. Ostatní jsou lidi, na které štěkám. Mám na to papíry. Jsem z děcáku (jakože z útulku). Jsem trošku retarda, jako na hlavu, ale co s tím nadělám. Než jsem se dostal do útulku, tak jsem měl těžký život. Už si z toho moc nepamatuju, ale pořád se rozhlížím, hlavně nahoru, co zas po mně kdo hodí.
Lidem moc nedůvěřuju, hlavně ne těm, co mi jako hlupáci chtějí vsugerovat, co sami nemohou, impotenti duševní, bastardi ubozí. Nemám je rád. Až jednou přebolí, co bylo, pak to všechno jeden z nich odnese za všechny. A nebudou tu jen potrhané kalhoty. Otázka zněla, co se mi na lidech nejvíc líbí... Na rozdíl od nás pořád jedí, mluví a třesou se jim ruce, takže jim občas něco upadne. Pak tu jsem já, abych to rychle uklidil. Nejraději uklízím maso, kosti, ryby, párky, šunku, vejce. Na druhém pólu je zelenina, ovoce, suchý chléb, rohlíky, rozlitý ocet... Rovněž nečtu a neuklízím po nich noviny, notebooky, dopisy, knížky a reklamní letáky. Naopak takový narozeninový dort i se svíčkami, pokud se ocitne na zemi, zbožňuji. To uklízím rád a může být i vícekrát týdně.
Vítám každé vzrušení. Miluji cyklisty, co už nemohou a kteří, mají-li mne v zádech, náhle posbírají síly, co kde v těle zahálí a jedou jako o závod. Miluji lidi, co si mne pletou s někým jiným. To si zapomenou doma brýle a pak mne na lavičce oslovují: Mé chlupaté dítě, Petříku, máš napsané úkoly?, nebo Děkuji, nic nekupuji. Rád pomůžu staré paní s taškou až ke vrátkům, peníze neberu, ale z nákupu masa a buřtů beru polovic. Já pán, ty pán. Uzeniny neškodí. Rovněž miluji kosti – polívkové, syrové i vařené.
Na lidech se mi líbí, že nekoušou a nemají vzadu ocásek. Legračně chodí po dvou na rozdíl od nás, chodících po čtyřech. Čím se můžu pochlubit já a lidé ne, je nos. Stále mokrý, studený, někdy od hlíny, jak zahrabávám kosti, tenisáky, plyšové medvědy. V poslední době, co mě překrmují, tak i vafle, sušenky a párky do zásoby na horší časy. Zahrabat, to je po našem adekvátně dát do ledničky.
Je fakt, že se obejdu bez platební karty a nakonec i bez hotovosti. Nedostanu se do peněženky, nemám k tomu uzpůsobené tlapy – lidé jim říkají ruce s prsty. Tím pádem ušetřím na rukavicích a na botách. Čepici a šálu nenosím. Jedna věc mě trochu... Když jdu na velkou, tak zadními dělám, že zahrabávám. Je to zvyk, s nímž někdo kdysi začal a teď moc nevíme, jak s tím skončit.
Na rozdíl od lidí mám úžasný jazyk a pořádné zuby. Na lidech je bezva, že zapomínají. My ne. Sloni a já ji máme pořád stejnou – velikou paměť, pamatováka. Nic si nepíšeme, nikomu nevoláme. Když jde kolem třeba pošťák, víme své a i ze zálohy útočíme. Ne na hrdlo, ale naše jsou jeho nohavice a výš. A tak by to šlo pořád dál. Dospělí lidé jsou nám partneři, děti slouží na hraní, starým pomáháme. Tak už to ve světě, lidi, chodí.
Každý se drží toho svého – páníčka nebo paničky. U nás doma se držím obou. Teď právě oba dva učím hrát fotbal po psím. Nejprve jsem chtěl merunu prokousnout, jako ty předchozí a zahrabat u zdi. Později mi došlo, že zábava začíná jinde, zvláště, máte-li čtyři nohy. Dnes mohu říci, že lidé jsou dýchaviční a fotbal lépe komentují, než hrají. Nevadí. Třeba si jednou taky řeknou šup! Na všechny čtyři a hurá na strom.



Zaznamenal Egon Wiener, páníček, za přispění paní Jany, kterou tajně miluji

Žádné komentáře: