úterý 9. února 2016

Drobná plastika tak povšechně


                Jedna z mých babiček byla z Čech a tam soška svatého Floriana hlídala stavení, co stavení. Jižní Morava, to je zase o malování na omítkách. Něco víc, než prázdné venkovní stěny, které jinde převládají. V padesátých letech se na nových omítkách zdí škol a institucí objevoval symbol – pro co žít: holubička míru, krásné děvče, voják, co nás chrání, když spíme, drobná plastika. Pokus nahradit velké, drahé sochy a sousoší něčím v lidských rozměrech, pokud to nebyla socha osvoboditele.

                Města kolem toho mého si začala všímat svého bezprostředního okolí a začaly se dít věci. Tam, kde byla lavička jen v létě, je náhle taková, co vydrží i zimu a ještě je zdobena drobností, co vám zvedne náladu. Ty drobné plastiky, co silně připomínají kov, jsou náhle vidět všude v sousedních městech. Však také máme umělecké školy, jejichž absolventy bychom mohli dláždit. Jen je u nás těch jejich výtvorů na veřejnosti jak šafránu.

                Konečně skončilo „Spacium“, podnik pro ty nejznámější co si je mohou dovolit koupit. Nastal čas, kdy by se mohl dát prostor i těm, co nechtějí za svá díla statisíce. Město by zkrásnělo, omládlo, bylo by veselejší. Schází nám úsměv a kde si sednout, kam si dojít si na WC, přečíst noviny, dívat se na svět kolem nás. Bývaly časy, v dobách LVT, kdy město krásnělo výlohami, doprovodnými akcemi. To vše je pryč, nahrazeno předvolebním kláním stran o místo nového hejtmana, primátora, radních…. A tak jde hodně věcí stranou, často i těch, co by mohly být městu ozdobou.

                Už asi pět let se s vámi dělím o návrat „ukrývaných“ soch kamkoli zpět do města. Neptunova kašna je konečně zpět před radnicí. Baroko z farské zahrady by už mohlo být v budoucím centrálním parku Liberce, nebo kdekoli jinde v centru města. Severočeské muzeum má další sochy v depozitu, které, vráceny do města, by se staly skutečnou atrakcí. Obrazy i sochy mohou přeci vystoupit ze svých podstavců a mohou se stát menšími expozicemi v obchodních centrech, galeriích, které ve svých vyšších patrech zejí prázdnotou. Neodrazují staré klasické budovy s miliony schodů mladé rodiny s dětmi od návštěv muzeí a galerií, v té nám známé podobě? Nepřijdou se právě oni podívat na obrazy i do výstavní síně v obchodních megacentrech? Já i vy budeme jistě rádi chodit na klasické výstavy do stávajících nádherných budov, ale mnozí mladí mohou mít i jiné názory. A drobná plastika v parcích, na zastávkách MHD, na náměstích, na nádraží, před zdravotními středisky mohou vyvolávat pocit, že tu jde naším vyvoleným zástupcům i o něco víc, než o jejich zvolení na příští 4 roky.

                Dřív tu byly nadace bohatých, domky postavené pro chudé, kteří si nevydělávají tolik, aby měli na vilky bohatých spoluobčanů doma a u moře. Sochy a sousoší, jako díky za uzdravení, ukončení epidemie. Dodnes stojí, a pokud jsme nedali souhlas k sundání měděné donátorské cedulky, víme, kdo byl mecenáš. Ti přeci mohou být i dnes mezi námi. Musí dávat jen fotbalu? Politickým stranám? Dejme jim prostor k nadaci pro mladé umělce našeho města, kraje a vystavujme trvale jejich práce, poděkujme jim. Navštivme jiná, sousední města a poučme se, jak se to dělá. Okrášleme město drobnou plastikou, bronzu není nikdy dost a laviček taky. Dejme víc na důchodce a na to co říkají. Budou volby a řada z vás jistě touží opět zasednout do poslaneckých lavic, pokud si ovšem nechcete od vašich starostí odpočinout a sednout si na lavičky společně s námi důchodci, kteří do všeho kecáme…

Žádné komentáře: