středa 25. května 2016

Vuřti, nejsou buřti – psáno v létě, v roce 2016

           

            Je tomu moc let, co jsem chodil do školy. Byli jsme hýčkané děti. Děti, co se narodily, pro mír a už nikdy pro válku. To unisono pěli nejdřív Beneš a potom Gottwald. Rodiče, nás měli spíš pro práci v domě, na poli, u domácích zvířat.

            Bylo po válce. Pokud jste pozdější, pak doporučuji filmy pro pamětníky, ty budovatelské. My v nich ještě nehrajeme, ale rodiče, tety a strýcové ano. Často věrná podoba - hubení. charakterní, přísní, zamilovaní, svedení.

            Tenkrát byl svět o jiném, než ten zdejší. Co si to vymýšlím...? To bych si nedovolil. Jen se podívejte do fotoalb z let poválečných. První pětiletky, nenávist k prezidentovi USA Trumanovi, bičování černochů v Americe a grandiózní úspěchy v realizaci elektrifikace a zásobování vodou vzdálených krajů SSSR. Svět byl plný třetího světa, Číny, Indonesie, Indie, Násira, Mao Ce-tunga, Tita. Byl to bájný svět Železné opony, světových krizí, řinčení jaderných zbraní a probouzení Afriky. Nám dětem to ani nepřišlo. Hračky z Ruska, pohádkové knížky plné optimismu, zájmové kroužky včelařů, rybářů a hasičů, cvičení, pionýr. Vše naprosto jednoduché. Prvních deset let bez televize, všechno s lampami, žádné tištěné spoje, malé obrazovky, žádné mobily, vše jednoduché.

            A my? Žádní buřti, žádná obezita. V tělocvičně až na výjimky všichni kozu přeskočili, vyšplhali, doskočili, běželi. Na tělocvik nás měl na Husovce hubený asketa, učitel Sobotka. Nepamatuji, že by se vztekal s nějakým buřtem, co by se zadýchal, neskočil, netrefil se do koše... A to sám byl olympionik z té slavné Berlínské v roce 1936...

            Na vsi se u nás chodilo k hasičům, navečer cvičit do školní tělocvičny, hrál se fotbal. Lezlo se po stromech. V létě se spalo mimo ložnici venku ve stanu, v boudách, u sousedů. Pionýrské tábory byly na tři týdny za babku a pokud jsme, my kluci, nemuseli na nich hledat tiskoviny shazované imperialisty z balónů a mandelinku bramborovou, tak to šlo a pokud si vzpomínám,

 cenu hradilo revoluční odborové hnutí.

            Rodiče na pracovištích hlasovali pro smrt Horákové, Slánského. My byli až na výjimky  pionýři. Rozhodně jsme nebyli děti - buřty, vuřty, jak se později volalo na tlusté a otylé spolužáky. Pamatuji se na večeře u babičky v Hrádku nad Nisou. Bylo nás 4-5 dětí, strýc, teta, babička u stolu. Tam byly květiny ve váze, ubrus, talíře a uprostřed pro každého dva chleby s margarínem a na něm tři kolečka salámu. Děti měly ty krajíce malé, dospělí větší. Kafe bylo z melty, ta se sladila. První si brali dospělí, od stolu jsme stávaly sytí.

            V obchodech toho moc nebylo. Kdo na vesnici neměl prase, králíky a slepice, kozu, kachny, ovci, tak si toho v „masně“ moc nekoupil. Párky, kuře, to bylo vzácné. Kdo neměl známé, tak se spokojil s paštikou v plechovce, s olejovkami, s „lanšmítem“.  Ty pozdější byly výborné, dovážené z Číny z prasat krmených rybami.
            O přejídání dětí dříve nebyla ani řeč. Čím blíž k dnešku se to měnilo. Nebylo tolik lékařů, věnujících se obézním dětem. Dnes jsme v tom nevinně. Nejde odolat té lákavé Babišově nabídce. Tak aspoň slovně – verbálně: Jděte s tím sortimentem někam mimo mísu chleba s máslem a třemi kolečky salámu. To nám chutnalo.

Žádné komentáře: