čtvrtek 5. října 2017

Drazí příbuzní, píši Vám nemohu každému osobně


           Píši Vám, že rád poslouchám Vaše věčné švitoření. Matně si vzpomínám – u kolébky mi stály tety z tatínkovy strany z jedné strany na druhé z matčiny. Pokřikovaly na sebe vesele, jako by mezi nimi neleželo v kolébce malé hubené tělo, tak nepodobné tomu mému dnešnímu.
         Tety, mé drahé tety a ušlápnutí strýčkové. Píši svá psaní ohroženým druhům, píši Vám, drazí neznámí známí, co odjíždíte lovit a být loveni. Slunce praží stejně doma i v Národním parku Serengeti. Doma to může být tchýně, na safari hladový lev. Drazí synovci, neteře, babičky a dědečkové, klidně jezte, pijte, hodujte, jen si dejte pozor na kosti, které mají tendenci zapíchnout se do měkké tkáně na patře. Nepatřičné jsou i potravinové alergie, které edémem pokřiví i líbezné tváře ošklivým otokem.

Píši všem, co se naparují bicepsy, silou, velkým poprsím. Vše je u nás dáno přitažlivou silou, vše míří dolů. Svaly ochabují a vše je dáno datem spotřeby. Malým písmem se tím chlubí všechny konzervy.

Drazí, Vám, kterým píši tyto vzkazy, neberte to ve zlém. Jsme jedna velká rodina, a proto držme pospolu. Není nad jednoho ducha, zálibu v jednom, třeba ve značce jogurtu. Není nad kolektiv, manifestaci jednoho, všech na oslavách, narozeninách, kde se dobře jí, poznají se příbuzní, známí i neznámí. A proto píši i Vám ještě postaru. Nic nemačkám, nedotýkám se ničeho, lehce vedu propisku po papíru, řádek po řádku tak, jak se dříve psávalo. Občas se zastavím, zamyslím se a pokračuji, nic ve spěchu.

Vzkaz budoucím vnoučatům, včetně Honzíka… Vám píši nerad. Nevím, co psát těm, co přijdou až náš čas bude už dávno zavát pavučinou. Co bude trápit je nemám zdání, jenom tuším. Budeme pro ně hrdinové, knechti třicetileté války, války Severu proti jihu. Doufám, že nikdy nebudou muset pálit knihy a dokazovat, že děda měl pleť bílou. Věřím, a dal bych za to nevím co, aby má psaní Vám, budoucím, nemusela vracet čas, kdy bylo líp. I proto Vám píšu.

Náš svět a naše doba je čas, který tu ještě nikdy nebyl. Vždy může být ještě hůř, a proto, aby nebylo, píši Vám, příbuzným budoucích. Žijte a nechte žít. Ať se máme líp, než se měli naši rodiče. Doufám, že nejme generací poslední.

Píši Vám a přeji co nejmíň nemocí, dny, kdy neprší, kdy stromy kvetou a mráz květy nespálí. Vám všem, ať Vaše pole sílí, úroda zraje, voní a Vy se radujte s každým krajícem chleba namazaným máslem nepředraženým.

Žádné komentáře: