středa 25. října 2017

Píšeme si a čteme denně




            Píši Vám, co si večer nemyjete nohy a koušete si nehty, olizujete příborový nůž, nezdvíháte prkýnko na WC, nesprchujete se, neměníte si ponožky, nečistíte zuby. Píši Vám, co nečtete, nešmírujete, co nedojídáte a víte, že v Africe mají hlad. Píši Vám, mladým křepelkám, srnčí zvěři na loukách. Píši v rozpoložení mysli komárům, blechám, vteřinovým ručičkám, ztraceným hodinám i vteřinovému lepidlu.

            Píši Vám, řidičkám MHD, sličným slečnám, co mají krásné nohy, velká prsa, prsteny na rukách. Píši Vám, čtenářům koránu, bible nacistů knihy Mein Kampf. Píši oslům i jejich manželkám, všem, co doma čtou po slabikách, vrtí zadky, jak mravenci na Tahiti. Píši slunci, že při poslední erupci si došla dáma s kosou pro sousedku Novákovou.

            Píši i těm, co pořád jedí, lžou a mažou nám med po kapotě odshora dolů. „Máme, co jsme chtěli, kilo masa na neděli,“ říkávala maminka. Píši Vám a přece se trochu stydím. Schází mi, no řekněme, řečnický talent obhájit per ústa vše, co tady tvrdím. Hlasitě říkat, co si myslím, stát si za tím, v pravdě žít. Na druhé straně kdosi vraždil opuštěné kočky, průmyslově, bez skrupulí. Páčkou dolů a bylo po kočičí slávě. Křup a bylo po křiku. Jak je to všechno jednoduché! Jen najít ten správný grif a je po parádě, trvá to jen mžik. Kdo má na to apetit, ten se má, v konkurenci snadno obstojí.

            Píši všem, co mají rádi vše, co se dá uchopit, změřit, zvážit, obejít. Všem, co se nebojí. Píši všem odvážným. Vám, co si zpíváte, brzo vstáváte, umíte si poradit. Vám, kterým nic nestojí v cestě a máte stále nabitý mobil, kterým zima nedělá problémy. Vám, kterým kytky v květináči neusychají, děti nezlobí. Všem, co umí a nedělají z toho vědu. Všem, kterým rostou kedlubny, brambory i okurky. Píši a mám radost z toho, že babičkám přidali důchody, že slunce svítí a v noci je tma. Tak to má být.

            Píši vše, co se jim nelíbí letní čas, co kdosi mění na zimní. Však jednou toho osla dopadneme a dáme mu na budku, až se mu v hlavě rozsvítí! Píši Vám, co fest lyžujete, chodíte na houby. Není větší pobavení, když si něco zlomíte… Píši Vám, felčaři. Nechte triků a pojďte se posadit mezi nás. Píši i těm, co vaří, všem, co to zkoušejí. Vám, co si kupujete v krámech droždí a pečete výborné koblihy. Vám, co stojíte uprostřed křižovatky a řídíte dopravu, dívkám na plovárnách, že mají odvahu. Píši celému světu, že už bylo na čase sednout si do parku.

            Píši Vám, dětem 21. věku. Mějte se! Je krásné přijít domů, dát mámě pusu, najíst se. I já si píši sám pro sebe a bavím se…

Žádné komentáře: