sobota 27. října 2018

Lov na medvěda




Každý den slyším, co ten medvěd na Moravě dělá, co zase způsobil. Kdy od něj konečně bude klid? Jsem z vesnice, a co nás kluky spolehlivě odradilo od návštěv sousedovy zahrady byl pes. Voříšek nebo německý ovčák. Stačilo, aby byl chudák na řetězu, nedej bože na volné noze! Hlučnost psa a jeho chuť zahnat vetřelce, je těm našim čtyřnohým kamarádům vrozená. Ve dne jakžtakž kamarád, v noci neznám bratra. Tady je moje a pro hrušky si vylez na strom, co roste na vaší zahradě.

Tak nějak si představuji, že by to mělo fungovat i na té ovčí Moravě. V televizi, ve zprávách, den, co den pláčou farmáři nad ztrátou oveček. Já ale neslyším, co dělal pes? Zapomněl se redaktor zeptat nebo se přirozený ochránce majetku svého pána nekonal?  Tady něco nehraje! Huňáč si to evidentně užívá, jeho cesta severními teritorii Moravy je téměř fascinující. Klec na medvědy ne a ne sklapnout.

V Praze za účasti médií chytili uprchlou jedovatou zelenou mambu, na druhém konci republiky se honí zbytek státu počínaje hejtmanem kraje za jedním chlupatým kožíškem, který se nechce na své cestě dát ulovit. Znovu se ptám, kde je v této hře o medvěda a jeho přežití pes, hlídač ovcí, obydlí, přítel člověka…

Pokud si vzpomínám, když jsme ještě jako děti lezli k sousedům, nebyl problémem plot ani křik souseda, ale právě jen a jen pes a jeho nesmlouvavost, kterou v letošní podzimní prapodivné leči opravdu postrádám. Nemám rád tyhle nesrovnalosti, mouchy, co obtěžují, komáry, klíšťata a jim podobné, co nás infikují. Co vím, na všechnu tuhle havěť existuje řešení, omezení činnosti, likvidace.

Copak nemáme jiné vážné problémy než živit novinářské štáby fámou, že příště medvěd ohrozí děti, co jdou do školy? Na radnicích se strany přou o to, kdo zasedne do polstrovaných židlí vyvolených a kdo do tvrdých dřevěných lavic těch, co prohráli. Medvěd evidentně plní funkci, jak dění odlehčit. Nechtít na hlídacím voříškovi, aby huňatého zahnal zpátky do lesa, je asi taky něco, co rozum nebere, co se nevím proč neděje. Něco v tom honu na medvěda nehraje.

Pražskou mambu měli v krabici na hady nato šup, a bylo po legraci. Tady se naopak lovecká sezóna protahuje, co možná nejdéle. Schází jen vrtulník, termovize, zákaz nočního vycházení a povolení ke střelbě. Doufám, že zdravý rozum dá prostor i tomu vzpomínanému sousedovic voříškovi, psu, hlídači stád, dobrému stopaři.

Na druhou stranu, proč nehonit medvěda pomocí kamer štábů paparaziů, kteří, a věřím tomu, medvědovi fandí a cestu přírodou mu ze srdce přejí Já už taky jsem na jeho straně barikády. Nechci jeho kůži vidět na stěně hejtmanovi kanceláře. Chci vidět světlo na konci tunelu, které nebude nikoho bolet a medvědovi dá šanci žít tam, kde chce a ne v medvědím ráji, pokud sám nechce. A to si pište, že je mu líp v kopcích s nějakou tou ovcí.

Žádné komentáře: