neděle 28. října 2018

Prapodivné záhady se dějí v Jablonném




Záhady, záhady. Miluji záhady a nepoznané. Už jenom ta velká barokní kaple, Bazilika Minor vedle náměstí. Záhada nad záhadu! Je pod ní ukrytá jantarová komnata?

Kdo ví, proč tihle ošumělí bezdomovci, co kradou drahá auta v Bavorsku, vozí je do Polska přes Jablonné v Podještědí. Je to špatnou navigací? Máme tu policajta, který pouhým pohledem na řidiče pozná, že mu tahle postavička za volantem milionového auta nesedí a je tu honička století. Město prochází rekonstrukcí všeho, co se týká ulic a uliček Řádí tady archeologové, stavaři, silničáři. Jde to pomalu a lidé se rozčilují.

Co je to ale proti tomu, když tiráci, kterým je oceán po kolena, imunní proti všem zákazům, vjedou do města plného jednosměrek a semaforů a ucpou cestu tam i zpátky. To se jeden nediví, že majitel poničeného plotu vezme vidle a vyděšený tirák sám na sebe volá policii. Ano, i to je jedna ze záhad milého sympatického města v Podještědí.

Vraťme se k těm záhadným cestám kradených milionových aut. Proč, proč zrovna jedou přes Jablonné? Ošumělý vzhled zdrogovaného šoféra, který se snaží procpat do Polska, cíle své spanilé jízdy, je pohlcen mlýnkem na maso řízeným místními semafory. Jsou tu chyceni televizními štáby, které mají své jisté a točí a točí. Je to víc než záhada, proč ne jednou, proč se to opakuje. Co přitahuje devianty našich silnic do poklidného městečka? Je to vyhlášená vývařovna Pod Věží s řízky přes celý talíř? Otevírací doba, a teď pozor, od třetí hodiny ranní? Pánbůh ví. To by místní Svatá Zdislava z blízkého Lemberka koukala! Jen by asi rukama lomila, vody s radonem podala.

Když je ta správná sezóna, pak tu roste spousta hub, na obloze plachtí spanilí dravci, na komíně hnízdí čápi, jsou tu kolem udržované vodní plochy. Spoustu lidí zajímá lokální historie, dějiny městečka a jeho okolí. Je tu krásně i přes ty místní záhady.

Až jednou skončí opravy komunikací, klid se vrátí mezi domy a ulice přestanou být staveništi, bude tu opět jako mezi lidmi v zemi, kde se neválčí a posedává na lavičkách, kde skoro vůbec neprší. Letos to opravdu platí tak, jak píši. Nepršelo tu skoro vůbec. Taky jedna ze záhad. V Liberci pršelo, v Rynolticích taky, tady ne. Proč, nikdo neví.

Ještě, že se to už lepší. Je tu opravdu moc hezky. Holčička Zuzanka od naproti už zvedá v kočárku hlavičku a rodiče z ní mají radost. Sluníčko svítí, tráva roste jako z vody, ořešák na kraji naší zahrady rodil, jako nikdy jindy. Zůstává jen záhada, proč převozníci stále jezdí s kradenými auty ausgerechnet přes Jablonné v Podještědí? Vždyť se tu dají tak lehce chytit, jako mouchy na mucholapku. Smiřme se s tím. Je řada věcí mezi nebem a zemí, kterým člověk holt neporozumí nikdy. Záhady, které nikdo nevyřeší.

Žádné komentáře: