pátek 19. října 2018

Vzpomínka na ty, co vyráběli koberce


Píše se červenec roku 1966 a na obzoru je nezničitelný koberec. Koberci nežijí jen liberečtí, ale hlavně zaměstnanci továrny známé pod zkratkou „PBT“ (Průmysl bytových textilií), později „Bytex“, v blízkých Vratislavicích nad Nisou Píší se léta celosvětového obdivu k textilní chemii. Oblékáme se do silonu, šlapeme po kobercích podobných chemických vzorců.  Položme si otázku, co všechno naši rodiče a prarodiče uměli, za co jsme jim dnes vděčni a ptejme se, co všechno se dá udělat z polypropylenu, jak se tehdy říkalo vlákna budoucnosti.

Je to především všívaný koberec nového typu veleúspěšného Kovralu, který měl už mít všech pět „P“. Celý z polypropylenu, bez dosavadní jutové podkladové tkaniny, místo tradičního latexu je koberec zpevněn zatavením. Je nejen absolutně čistitelný od všech druhů špíny, ale bude vhodný do mokrého prostředí. Nesráží se, neplesniví a po namočení rychle uschne. Takříkajíc „nekupte to“…

Nejzajímavější ovšem mělo být to, že polypropylénový koberec z Vratislavic nad Nisou životností předčí všechny dosavadní koberce, tedy i ty dosavadní silonové. Chemie ještě víc a houšť. Dostat se i k zákazníkům na tenisová hřiště, kde by se tímto zázrakem vykryla celá hrací plocha.

Po mnoha a mnoha letech si musíme přiznat, že inovace a cesta tímto směrem se bytexákům povedla a zastavit je mohl jen úder blesku z čistého nebe. Ten později skutečně přišel. Pád až na dno se uskutečnil až zánikem výroby koberců v devadesátých letech minulého století. Pád do hlubin zapomnění nezastavily ani desítky zlatých medailí LVT.

Poděkování si zaslouží ještě i dnes především ženy, které pracovaly v kobercářské výrobě, tkalci a tkadleny, mykařky, přadleny, vyšívačky, sukařky a skářky, obsluhy šicích linek Kovralu a v mužských profesích barvíři, postřihovači, čističi mykacích strojů, zedníci, tesaři, truhláři, zámečníci i soustružníci.  Ti všichni odváděli práci, která ještě dnes slouží účelu, ke kterému byla vyrobena.

Bylo jen spravedlivé, že zaměstnancům bylo umožněno získat i podnikové byty, výhody patřící výrobkům úspěšným na trhu, oblíbenému v domácnostech, jako i v místech reprezentace, či sportu a volného času. Z inzerátů doby největší slávy vratislavických kobercářů je patrná péče o zaměstnance.

Pro tkalce s nižší pracovní třídou a nezaučené bylo samozřejmostí získání výučních listů. Závod měl zvýhodněné tramvajové spojení – každých 7 minut z Gottwaldova náměstí odjížděla tramvaj s dobou jízdy 14 minut do Vratislavic. Pracovní doba byla 44 hodin týdně při dvou u směnařů třech volných sobotách.

O pár měsíců později jsme se spoustou dalších kluků z Liberce a okolí odjížděli zvláštním vlakem z libereckého nádraží do Milovic, které se staly pro příští dva roky naším příštím domovem v „zelených kopřivách“ v kasárnách, kde po kobercích nebylo ani vidu ani slechu. Dřevěné podlahy jsme do nekonečna mydlili tekutým mýdlem a těšili se, až se vrátíme tam, odkud jsme narukovali. Třeba i do Vratislavic nad Nisou, do místa, kde se vyráběly koberce plné chemie, které nám přesto věrně sloužily a dávaly práci lidem z širokého okolí.

Psáno jako poděkování všem těm, kteří svou prací povýšili obyčejný koberec na součást naší kultury, něco, po čem se nám dobře šlape.

Žádné komentáře: