pátek 5. září 2008

Co vyráběla Textilana Liberec

Textilana už v Liberci není. A právě proto bych rád mladší spoluobčany Liberce vrátil 37 let nazpět ,kdy Textilana přišla na trh československé republiky se zcela novým výrobkem. Je smutnou skutečností ,že mladí lidé kolem dvaceti let vám nejsou schopni říci ,co vlastně liberecká Textilana a pro koho vyráběla. Počátkem roku 1971 to byla mimo jiné zcelá nová dámská šatovka z čisté střižní vlny ,polyesterového vlákna a tvarovaného polyesterového hedvábí Slotera. Velmi odbrých vlastností klasických a syntetických vláken použitých poprvé v této zcela nové kombinaci se přenesly i na vlastní tkaninu ,která se vyznačovala vynikající stálostí tvaru s velkou odolností proti pomačkání ,dokonalou splývavostí a prodyšností ,příjemným vlněným omakem. 

A co je důležité dnes ,jako před 37 lety –jen s nepatrými nároky na ošetření a čictění. Araxa –ona půvabná textilie (dnes by byla již šestatřicátnice) byla stálá v oděru a odolná proti žmolkování. Dala se snadno prát a po vyprání rychle schla. Textilana v Liberci ji vyráběla v šíři 140 cm a ve velké škále módních barev ,které se všechny vyznačovaly vysokou stálostí na světle a i v potu. Dámská šatovka Araxa byla oceněna medailí LVT 71 a na základě posudků státní zkušebny č. 219 v Praze, Výzkumného ústavu vlnařského v Brně a Ústřední technické kontroly jakosti,byla šatovka Araxa uznána rozhodnutím ministerstva výstavby a tehniky za Technicky pokrokový výrobek.

Co víc dodat. 3 zkušebny a jedno ministerstvo před 37 lety potvrdilo vynikajíí kvalitu libereckého výrobku. Výrobku ,nak kterém se podílela řada občanů našeho města. Výrobku ,který svou kvalitou by převálcoval vše ,co dnes obchod nabízí v tomto sortimentu a to ještě pod hlavičkou dovozu Made in China. Co víc doat? Není Textilany a těch lidí ,co uměli takové věci škoda? Nebo mi chce někdo namluvit ,že taková továrna a takoví textilní odborníci už nemají ve společnosti uplatnění?

Žádné komentáře: