neděle 21. září 2008

Liberecké výstavní trhy – LVT – co předcházelo

Co o nich ještě víme? Máme proč vzpomínat?A byla to výsada měst, kterým panovník toto privilegium udělil. Liberci se této výsady dostalo 11.dubna 1577 císařem Rudolfem II. Zároveň byl povýšen do stavu měst s právem využívat městského znaku a povoleno mu bylo pořádat výroční trhy ve dnech 13. června -11. září . Rudolfův majestát byl 3. září roku 1700 císařem Leopoldem II. rozšířen na další trhy vždy v pondělí a ve čtvrtek.

Slibný začátek obchodování už na vyšší úrovni a s konkurencí v zátylku povznesla zas o trochu výš císařovna Marie Terezie svým ediktem dne 17. července, kdy udělila Liberci právo konat trhy na vlnu. Nic už pak libereckým obchodníkům nestálo v cestě, aby od 2.března 1849 byly zavedeny trhy každý den a to tam, kde ještě nedávno byly, na prostranství za kostelem v Kostelní ulici. Úplně první se konaly na náměstí před starou radnicí a na Sokolovském náměstí v Liberci, později v ulici Na Bídě.

Tak zvané výroční trhy, jarmarky se konaly na Tržním náměstí a v přilehlé Pastýřské ulici. Výsadou města bylo vyvěsit v době konání trhů na staré radnici prapor. Výroční trhy to nebyl jen svátek, ale velmi tvrdá práce, kterou ovšem odprovázely vysoké výdělky, objednávky a nové zakázky. Vše se odvíjelo od toho, jak daleko bylo město od hlavní dopravní tepny spojující hlavní město s dalšími i zahraničmími významnými oblastmi. Ještě v nedávné minulosti byl Liberec mimo hlavní silnici z Prahy na sever k Žitavě a do Němec. To ještě hlavní cesta vedla přes Kuřivody a Jablonné. Rozvojem výroby, nabídkou a následným prodejem, především textilního zboží, byl Liberec úspěšný. Prostřednictvím nabídky a poptávky, pozdějších výstavních trhů a to již od prvních poválečných let, včetně těch po 2.Světové válce.


Žádné komentáře: