pátek 5. září 2008

Stůl pravdy

Stůl pravdy-dobročinný spolek Turnova a Českodubska. Skutečně existoval. Ač to zní romanticky ,nebo jak z hlubokého středověku ,setkali bychom se s ním v našem kraji ještě před osmdesáti lety. Šlo o spolek ,který poskytoval všem místním chudým dětem v zimním období třikrát týdně výživnou polívku a jedno kakao…
V roce 1927 se spolek Stůl pravdy přejmenoval na Šlechtův stůl pravdy k uctění památky předsedy a štedrého podporovatele spolku. Jak píše dobový tisk. Ač název spolku a zdůrazňování výživnosti darů zní jakoby z pera autora humoristy Jaroslava Haška ,skutečnost byla prosta humoru a sentimentu. I v takové době žili naši rodiče a prarodiče. Roku 1902 bylo na Turnovsku a Českodubsku obdobných polévkových ústavů pět. Poděleno bylo 1137 dětí ,65760 porcemi polévky husté a výživné. V roce 1912 jsme na Turnovsku a Českodubsku měli již 10 polévkáčů. Růst těchto institucí rostl i v následujícím období první svtové války a první republiky. Dlužno dodat ,že v letech 1919-1922 dodávala potraviny do výživných polévek Americká misse ,Stůl pravdy platil pouze výlohy spojené s vařením. 
Závěrem jen tolik ,že filantropie mocných a bohatých nezná mezí ani hranic. I co do názvu pojemnování pomoci. Ale co my dnes víme .Některé staré problémy ,tak jako dobří holubi se vracejí i do Evropy a do Čech. Jejich řešení stačí jen oprášit a hop je tu plný stůl pravdy ,včetně výživné a husté. Žel po přečtení už mi to nepřije až tak zábavné ,natož žertovné..

Žádné komentáře: