pátek 5. září 2008

Liberecké průmyslové školy strojní…

Všechny průmyslové školy v naší oblasti byly původně německé. Využívali je ale přirozeně i čeští studenti bydlící v Liberci a širokém okolí. Studium na německé průmyslové škole ještě neznamenalo odnárodnění se .Např. rodina Tomsova z Liberce spjatá s touto školou dala i škole prvního českého ředitele v roce 1945.
Padesátá a šedesátá léta 19. Století znamenala v Rakousku-Uhersku obrovský rozvoj průmyslu. Založení německé vyšší průmyslové školy nebyl náhodný čin. Liberec byl 3. Největší město v Čechách s největším rozvojem průmyslu. Oblast potřebovala odpovídající technické školství. Mnoho nových středně technicky vzdělaných odborníků. V roce 1851 to byla reálka,jako střední škola ,která připravovala pro další studium na vysoké škole technické. Ale stále to bylo málo. Císařův edikt z 14.1.1876 povolil zřídit v Liberci vyšší průmyslovou školu po vzoru brněnské průmyslovky. Škola začala učit ve druhém poschodí městského starobince. V následujících letech dělalo město vše možné ,aby škola měla vlastní budovy. V roce 1884-85 byla dokončena stavba hlavní budovy ,budovy dílen s kovárnou a strojovnou. Průmyslovka po celá následující léta svou kapacitu rozšiřovala. Samotná škola dbala od svého založení v roce 1876 na kvalitu vyučujících. Na škole učili i čeští pedagogové ,mezi jinými i Ing.Janovsky ,pravnuk českého hudebního skladatele Jana Jakuba Ryby. Až do devadesátých let 19.století i značné procento Čechů ,které nedostatek českých průmyslových přivedl do Liberce. Od počátku minulého století ,ale Čechů na průmyslovce ubývá. Naopak přibývá studentů jiných národností ,Poláků,Maďarů,Angličanů,Italů ,Belgičanů. Výrazně přibylo studentů židovské rodnosti. Téměř ¼(25%) studentů vyšších ročníků odchází na fronty 1.světové války . Po válce studuje na škole 750 studentů. Nejnižší počet studentů na škole studoval v letech 1934-5 ,281 studentů.Až do roku 1918 na škole nestudovala děvčata. Škola ve školním roce 1910-11 získala i své první auto a začíná vyučovat i výuku jízdy a řidičské kursy. Dvě desetiletí vyučovala směr textilní ,než byla v Liberci postavena samotná textilní průmyslovka. Po vzniku samostatné republiky (ČSR) se zavádí státí vyučování jazyk –Čeština ,ne však ve všech třídách. Škola zabezpečovala i odbornou přípravu mistrovskou pro drogisty atp. Počet žáků nebyl úředně stanoven . Běžné a časté bývaly ročníky o šest ,devíti a patnácti žácích. Klasifikace byla šesti stupňová. Propadání bylo velmi časté,vedle chování se známkovala i pilnost. Studenti byli ve věku od 16 do 24 let i v jedné třídě. Poslední válečný rok 1944-45 se již nevyučovalo. 
Vyučování na vyšší české průmyslovce v Liberci bylo zahájeno opět 1.září 1945 Škola v poválečných letech byla postupně kompletně opravena a dostavována. Ještě v září 1945 zorganizovali studenti průmyslovky jako první Liberci brigádu na odklizování vraků německých vozidel z ulic a okolí města. Aby bylo čím topit zajeli si i studenti pro brikety do Německa. Škola se úspěšně zapsala do dějin města v různých odborných soutěžích ,kde dosáhla vynikajících výsledků. Dnešní průmyslová škola strojní se stala svými vzdělávacími programy důstojnou pokračovatelkou školy vychovávající i technické odborníky už víc jak 132 let.

Žádné komentáře: