neděle 22. února 2009

Den druhý

 Je 17 hodin odpoledne. Druhý den světového lyžování v Liberci, čtvrtek 19.2.2009. Sněží. Liberec je zavalen sněhem. Turista dosud nepřijel. Stojím na bývalém Gottwalďáku a nevím, jestli se mám smát nebo plakat. Obskurní dřevěné stánky z poloviny prázdné, z poloviny se slovenským osazenstvem. Ten český právě sděluje mobilem někomu v teple domova, že tady „prodělá prdel“. Sněží, liberečáci chodí netečně kolem, sem tam ze zvědavosti nakouknou. Schází „kapři a koledy“. Ano. Vše kolem připomíná vánoční trhy. Dojem kazí pouze očividně špatná nálada liberečáků. V ulicích nejsou ani sportovci, o turistech si v přilehlých barech mohou nechat jen zdát.
 Politika prodeje lístků na trénink – 200,-Kč, když v předchozí štaci měli vstuo na vše zadarmo je ohromující. To hlavní má však přijít. Generál zima vyhnal Francouze a Němce od Moskvy. Hloupost a chamtivost úředníků a pořadatelů vyhání návštěvníky z města. Tak raději zůstali doma. V teple a pohodlí. To hlavní dějství, vypořádání mistrovství, má ještě přijít. A to si liberečáci a turisté asi nenechají vzít a do ulic a na náměstí přijdou.
 Zatím, no nechci být špatným prorokem, zatím nic moc. Pokud nemluvíme o sněhu. Toho je dost a liberečáci se zlobí. Haló, kdo bude uklízet vedlejší ulice – chodníky? A nebo to necháme až nakonec? Pane vrchní zastupiteli, tady někdo bude platit...

Žádné komentáře: