středa 25. února 2009

Liberecké hejtmanství

Dříve Výzkumný ústav textilní. Už téměř čtyřicet let stojí v krajském městě výšková budova, největší ve městě. Současné sídlo Libereckého kraje. Ve městě textilních tradic, textilního průmyslu, textilního strojírenství a textilního školství. Výstavba Výzkumného ústavu navázala před čtyřiceti lety na všechny uvedené instituce a doplnila jejich působnost v oboru textilního vývoje s cílem provádět v této, od svého počátku nepřehlédnutelné budově, základní fyzikální a chemický výzkum textilních surovin, technologií a výrobků. Včetně hledání cest nových technologií s přihlůédnutím k automatizaci a rozvoji textilní chemie na jednom místě a pro celou Československou republiku.
 Situováním nového ústavu už v počátcích 70. let minulého století s budovou Výzkumného ústavu textilního strojírenství na jedno místo umožnilo už téměř před čtyřiceti lety v Liberci bezrpostřední sousedský kontakt obou vědeckých ústavů s možností využívat navzájem některá provozní pracoviště. Včetně spolupráce s Textilní fakultou Vysoké školy strojní a textilní v Liberci.
 Samotná výšková budova Výzkumného ústavu textilního byla umístěna do prostoru mezi tehdejší Náchodskou ulici a řeku Nisu. Je v přímém kontaktu na pětipodlažní objekt Výzkumného ústavu textilního strojírenství. Podle tehdejšího návrhu Centroprojektu z Gottwaldova je budova stávajícího výzkumného ústavu členěna na nižší podnož z níž vystupuje devatenáctipodlažní věžová budova ukončená tubusem strojoven. Ve výškové budově v prvních čtyřech poschodích byla strojněpočetní stanice, hygienická zařízení, kanceláře ředitelství a vstupní prostory s halou a přednáškovým sálem. V dalších podlažích byly situovány pracovny technického výzkumu, knihovny a studovny. V devátém podlaží byla vzduchotechnika a vysokotlaká klimatizace, v dalších patrech laboratoře, jídelna a kuchyně, v posledních patrech strojovny. V celém objektu byly dále dílny a garáže.
 Budova současného hejtmanství, dříve Vázkumného ústavu textilního, má své zajímavosti i po stránce konstrukční. Je založena na mohutné železobetonové desce, s níž je spojena monolitická železobetonová kostra a ocelové sloupy podnože. Nosnou konstrukci nejvyšší budovy krajského města tvoří železobetonové jádro s výtahy. Kolem jádra jsou rozmístěny ocelové stropy, na kterých jsou navlečeny železobetonové desky stropů. Ty byly betonovány v nejnižším podlaží a byly zvedány speciálními zvedacími aparáty do příslušné polohy (tzv. Systém zvedacích stropů). Původní obvodový plášť budovy tvořily zavěšené ocelové panely s povrchovou úpravou z hliníku a skla. 
 Dnes v budově sídlí samospráva Libereckého kraje, které tvoří pětačtyřicetičlenné zastupitelstvo Libereckého kraje, které ze svého středu volí devítičlennou radu v čele s hejtmanem.

Žádné komentáře: