sobota 29. ledna 2011

Na besedě v Turnově

Nebylo to poprvé, co jsem byl v Turnově za „kulturou“. Z Liberce to je autem co by kamenem dohodil a auto má dnes každý druhý… Proč to zdůrazňuji? Asi proto, že jsem ani jednou jedinkrát cesty nelitoval. Možná i proto, že pro Liberečáky má Turnov mimořádné kouzlo. Kouzlo? Spíš něco, co je v podvědomí spojeno s domovem, se zasutými vzpomínkami na něco z doby mládí, na úkryt u maminky pod její sukní… Turnov, pro vaše rodiče, prarodiče skutečně v období okupace za druhé světové války bylo první město za hranicí Sudet, které přijalo Čechy utíkající v roce 1938 z Liberce, Jablonce a jeho okolí. Město vzdálené, co bys kamenem dohodil…
Tentokrát nás bylo tolik, že jsme zaplnili jednu z místností turnovské knihovny. Oba autoři, jak Terezie Dubinová tak Pavel Jakubec, přednášejí na besedě Židé na Turnovsku, nás plně a beze zbytku zaujali. Pro zájemce byla k dispozici i nepřehlédnutelná publikace, kterou vydalo v roce 2010 město Turnov. Kniha i beseda měla návštěvníkům přiblížit dějiny komunity, která tak výrazně zasáhla do rozvoje společnosti v Turnově, Semilech a v Železném Brodě. Přesto, a snad proto, byli Židé vystaveni vůli i zvůli majoritního obyvatelstva, svých sousedů. Mnohých se osobně dotkl holocaust, mnozí z přítomných na besedě ztratili v tomto období značnou část příslušníků svých rodin. I já jsem si připomněl své blízké a známé.
Setkání v turnovské knihovně mě přesvědčilo o profesionalitě, odborníků, autorů i organizátorů celého projektu odborné studie mající vysokou vypovídající hodnotu. Na otázky k problematice života Židů na Turnovsku odpovídali fundovaně, konkrétně a věcně. Mnozí z nás mají židovské předky na hřbitově v Turnově, protože Turnov a jeho okolí jim byl po léta domovem.
Citujme autory knížky Židé na Turnovsku: „Po roce 1938 se intenzivně pracovalo na představě, že u nás Židé nikdy nežili, že jsou něčím, co se nás netýká. Znalosti o židovské společnosti se podařilo značně zkreslit a vinou socialistické výuky dějepisu i všudypřítomného strachu téměř vymýtit.“ Je velmi příznačné, že autoři knížky i přednášky Židovské památky Turnovska, vrací původní židovské obyvatelstvo doslova zpět do života města. Vidí totiž konkrétní lidi, komunitu, která tu žel již není a tak nemůže přinést městu nic víc, než své památky: synagogu, židovský hřbitov, torzo židovského města… „Proto zkusme nalézt v sobě trochu hrdosti a památky, které nám turnovští Židé po sobě zanechali, přijmout jako významné dědictví, jako něco, co našemu městu pomůže a v dobrém slova smyslu je zviditelní,“ říkají T. Dubinová a P. Jakubec.
Ano. Do Turnova se vyplatí zajet podívat se na památky, nakoupit, zajít za kulturou, navštívit městskou knihovnu, tak, jako akce místních kulturních zařízení města. Jsou připravovány s péčí a nasazením, které mohou být i příkladem ostatním.

Žádné komentáře: