sobota 18. června 2011

VIP a stále málo turistů

Je tomu rovných 40 let, kdy primátor Liberce, přítel a kamarád, Karel Zikeš, přivítal na liberecké radnici první kosmonautku světa, hrdinku SSSR, Valentinu Tereškovovou, manželku kosmonauta Nikolajeva. Proč na to vzpomínám? Tak zaprvé: byl jsem při tom, ale především Liberec uměl a měl, co svým vzácným hostům ukázat. Na podzim čekáme V Liberci návštěvu, izraelského velvyslance a velvyslance USA. Čím se jim pochlubíme?
Valentině jsme před 40 lety ukázali radnici – prohlídku těch úžasných prostor, včetně malého koncertu ředitele LŠU J. Hrdiny na varhany. Na víc nebyl čas nebo vlastně ano. Na to, co město reprezentovalo, byl čas vždycky: vzorkovna Sklo-exportu v Libereckém zámku, vzorkovna Bytexu ve Vratislavicích a liberecké Textilany. Bytex a Textilana nakonec odpadly z časových důvodů. O to déle si vzácný host mohl prohlížet sklo v Libereckém zámku.
Tak se zamýšlím, jaký okruh „památek ukázat vzácným hostům při jejich dnešní návštěvě Liberce? Přijetí v kanceláři primátora a oficiální přivítání v obřadní síni za zvuků varhan, musí být. A pak? Škoda, že už není v provozu „Radniční sklípek“, oběd v takových prostorách si hosté pamatují rovněž. Pokud si odpustíme oběd ve Sklípku, určitě se jim zavděčíme blízkou knihovnou a synagogou. Z radnice je to pěšky 5 minut a právě tyto dvě instituce stojí za zhlédnutí. Zcela nově by se VIP návštěvníkům Liberce měla nabídnout prohlídka libereckého divadla s naprostou bombou v celé Evropě, nevídanou oponou Gustava Klimta…
Pokud by v regionu osobnosti přespávaly, je možno pozvat je na divadelní představení, vystoupení souboru doprovázející delegaci atp. Rovněž další 3 objekty v severní části města – Botanická zahrada, ZOO, Technická universita – stojí za pochlubení se návštěvám. Pokud se chceme pyšnit horami, pak bude nejlépe chutnat oběd na Prezidentské chatě v Jizerských horách, ale určitě se nebudeme chlubit zimním areálem v Vesci.
Dole ve městě je revitalizována textilka, dnes centrum zábavy a ponaučení IQ park v Babylonu. Město se může pochlubit i osobou ing. M. Vajnera, člověka, který začínal od „0“, dal práci mnoha lidem a ukázal všem, že i velká myšlenka a sen se dá v Liberci realizovat.
Ještěd, sice hodně zanedbaný hotel, ale překrásná vyhlídka nejen do celého libereckého kraje. Pokud rychle mineme vozidly obchodní centra, tak toho lze při vícedenních návštěvách spatřit v nejbližším okolí více. Poutní místo katolické církve Hejnice, lázně Libverda a Kundratice, zámky ve Frýdlantě, Sychrově, Grabštejně, Lemberk.
Relaxačním pobyt ve sportovních areálech, jízdy na koni, zimní sporty, tenis, sportovní utkání a golfová hřiště. Kromě toho je možné podle zájmu hostů doporučit Severočeské muzeum a Oblastní galerii v Liberci. Toho, co ukázat jak hostům VIP, tak i turistům navštěvujícím město, okres, náš kraj, je velmi mnoho. Jde o to, zda úředníci zodpovídající za výběr programu pro naše hosty umí hospodařit s jejich časem a zda jim nabídnou i program, který nás reprezentuje.
Nakonec jsem přesvědčen, že zmíněné trasy, byť jsou i neúplné, by měly mít v náplni turistické a informační kanceláře v jednotlivých městech. Vše nasvědčuje tomu, že klesající turistický ruch má své opodstatnění i v malé nabídce atraktivit města pod Ještědem.

Žádné komentáře: