sobota 8. října 2011

Z Liberce do Znojma

Od nás, z Libereckého kraje je to do Znojma něco mezi čtyřmi až pěti hodinami jízdy autem, ale už kdesi za Jihlavou máte pocit, že jste v zahraničí. Jizerskohorský kraj lesů, vod a strání se postupně změnil v kraj dlouhých rovných polí, který postupně přešel v kraj vína a dýní… Kraj trochu jiných lidí. Příroda tu není skoupá ani v paletě barev, ptáci jsou tu pestřejší, motýli třepetavější, komáři bodavější.
Spali jsme opět u Bogdanů v Popicích. V kraji modrých trnek, zrajících šípků, nesklizeného vína a pro Severočecha exotických polí plných žlutých dýní. Tlumené rány moždířů a reprodukované hlasy dravců zaháněly ptáky z vinic. Kolem domků a na parapetech oken hromady dýní, kolem cest vzrostlé ořešáky a pod nimi jak naseto vlašskými ořechy. Vysoko na nebi nad tím vším létali draví ptáci.
Na polích, mnohde už zaoraných a v barvě sametově hnědé kůže se procházela lesní zvěř, srnky, zajíci, bažanti, sem tam zůstala ležet palice kukuřice či kusy puklé dýně. Suché, ještě stojící stvoly šustily a dávaly tušit divoká prasata. Nad rybníky u Jaroslavic se řadily husí letky. Ospalé odpoledne, horkého podzimního dne bylo naprosto úžasné. Prší ve Znojmě vůbec? U nás Ještěd přitahuje mraky a v Jizerkách to s počasím nikdy není jisté. Tady to vypadá, že Znojemští neznají déšť a snad ani sníh. To bílé, co studí a leží v libereckých ulicích od listopadu do dubna, postupně tmavne a vše špiní.
Co všechno u Znojma roste! Jen si nejsem jist, zda není od věci, že když jsem si chtěl koupit hroznové víno, hrozen na ochutnání, bylo v obchodech jen z dovozu - turecké.
Moc se mi na znojemsku líbí. Hned po Liberci. Hodně toho Znojmu závidím. Ve městě je slušné parkování, stezky pro cyklisty, nádherně udržovaná zeleň, mísy s květinami. Odpadky sbírané a uklízené i o státním svátku. Upravené, dlážděné chodníky, otevřené památky, překrásnou funkční a moderní meteorologickou stanici s přesnými údaji. Nevím, kde na to Znojmo bere peníze, když u nás v Liberci už dávno v městské pokladně nejsou. Ve Znojmě asi přebývají bohaté firmy, které městu dávají, místo aby si od města braly…
V královském městě se žije dobře a budiž mu to přáno. Rád opět přijedu a budu se hřát na sluníčku v době, kdy v našem kraji opět prší. Ať se vám daří, Znojemáci!

Žádné komentáře: