čtvrtek 22. března 2012

Benátská noc v Liberci – téma na víc než rozhovor




            A je to tady. Malá Skála po létech vyčerpávajících diskuzí má prostor i pro něco jiného, než každoroční zabývání se projektem, který byl pro ni už neúnosný. Zdá se, že rybář hodil veslo tomu, který teď bude veslovat tak dlouho, než se najde jiné město příští Benátské noci.
            Benátská noc bude ve Vesci. Kdopak ji schválil, kdopak se ptal, co na to místní? Kdo přišel se žádostí na radnici a kdo jsou organizátoři? Ví se, kolik kdo inkasuje a jak zní smlouva, kdo z ní „zbohatne“, kdo uklidí po tanečnících? Kolik stojí pojistka, kolik je potřeba pořadatelů, strážníků a hasičů, jaká bude zdravotní služba. Jsou zhodnocena rizika? Přijede mládež z Prahy, Hradce, ze Žitavy, ze Zhořelce? Někdo se musí zabývat bezpečnostními riziky. Existuje model, projekt pro slunečné a deštivé  počasí? Kdo a kdy bude mít právo říci: Dost, zavíráme, vypínáme proud!
            Jste si vy, kteří jste akci povolili jisti, že právě toto je zviditelnění města, které do žalostně opuštěného města přivede turisty? Že mládež bude říkat: Ano, Liberec žije! Buďme připraveni na to, že příchozí nebudou hledat ubytování ani nebudou v Liberci nakupovat. Možná ještě vuřty s cibulí, pivo a prezervativy, cigarety a alkohol. Většině návštěvníků bude kolem 18 let.
            Kdysi dávno, v amfiteátru PKO 30.6.1966 zpíval pro nás mladé známý zpěvák Johny Holliday a Sylvie Vartanová a tenkrát jsme skoro zbořili Lidové sady. Mnozí odcházeli až po zaplacení pokut za nepřístojné chování. Dnešní mladí jsou výbušnější a agresivnější. Budou se bavit po svém a snadno se mohou ztratit v davovém šílenství víc, než my kdysi. Nepřevýší riziko předpokládaný kladný výsledek akce?
            Je skutečně lyžařský areál Vesec to nejvhodnější místo pro Benátskou noc? Co vedlo ke schválení produkce a podléhá toto schválení stejnému režimu jako vystoupení cirkusů, výstav koček, psů a veverek? Asi to nebude ona kýžená koncepce rozvoje turistiky, poutí, výstav a přehlídek, které město potřebuje, chce-li přilákat do Liberce turisty, kteří sem pak pošlou svoje děti studovat a investují zde své finanční prostředky.
            Benátská noc by měla přinést peníze i do pokladny města a pootevřít dveře alternativní zábavě. Nebude se město muset soudit a areál snů každého lyžaře na sever od Prahy se stane opět areálem nočních můr? Dozajista poučení a zákona znalí úředníci města povolili vše v souladu s právem a není se čeho bát. Ledaže, co když bude pršet? Co dělat po kolena v bahně a s opilci z celých Čech. Moravy a Slezka?.
            Domnívám se, že hlukem obtěžující megaakce patří, stejně jako nákupní centra, mimo hranice města. Jsou natolik specifické, že neřeší rozvoj přitažlivosti regionu, ani nezvyšují jeho atraktivitu. Jsou však součástí nového pojetí relaxace mladé generace, nového fenoménu chápání životního stylu a vyjádření se i k problematice současného světa. O to víc bude těžší rozhodnout, která ze stávajících struktur liberecké radnice je k rozhodování kompetentní, zda takové akce a kde povolit, případně podpořit...

Žádné komentáře: