pátek 16. března 2012

Svět bez hranic



            Dnes, kdy si spousta Čechů kupuje nemovitosti i živnosti v Žitavě a spousta Lužičanů má své firmy na severu Čech, zdá se, že už nic není nemožné. A proč by mělo být? Je jen na našich dětech (nám starším už asi odzvonilo), zda se naučí dobře německy nebo anglicky a uspějí v konkurenci. Něco to ovšem stojí. Nemluvím o penězích – záměrně. Není a nikdy to nebude jen o penězích. Ano, snad v té jedné, v první generaci. Musí to v člověku být, jako ve sportovci, každý musí chtít sám. Věnovat se jazyku, svému snu – oboru mnohem víc než se mu věnují ostatní. Chtít vyniknout. Potom ovšem není čas vysedávat v restauracích a nadávat na komunisty, že to tenkrát tak rychle pustili. Je to v nás. Je to lenost, nechuť obětovat své pohodlí.
            Můj strýček se za První republiky vyučil zámečníkem, spíš lodním mechanikem u specialisty v Žitavě. Do Žitavy denně dojížděl vlakem z Liberce. Za své. Bez dotací. Prvním vlakem tam, po deseti hodinách zpátky. V Liberci tehdy nebyl nikdo, u koho by se jako lodní zámečník vyučil. V Žitavě to stihl právě včas, než sem dorazil Hitler se svou pakáží. Strýček v pokročilém věku zemřel v hodnosti viceadmirála jako generální inspektor největší izraelské plavební společnosti.
            Strachujme se vlastní pohodlnosti, lenosti, nechuti umazat si ruce šmírem a nadělat si v dlaních mozoly, ráno zaspat a vykašlat se na povinnosti. Chtít vše a obětovat nic nebo jen málo ze svého pohodlí. Je škoda nemít vlastnosti těch prvních slavných VIP. Mohli jste být mezi nimi. Stačilo jen víc chodit do školy, leccos si odpustit a pak už stačilo jen zazvonit a vzít za kliku a dveře do světa otevřít.
            Není všem dnům odzvoněno, každý si hraje se svým osudem a s kariérou. Ta stojí spolu s námi uprostřed cesty a je na dosah. Nic není nemožné a svět je jen jeden. Bez hranic. Nedejte se tím odradit.

Žádné komentáře: