sobota 3. března 2012

Benzín a jiné současné radosti



            Kam až to může zajít? My z česko-polského pohraničí si umíme poradit. U sousedů není problém koupit benzín až o tři koruny levněji. Chudáci ti, kteří žijí dál od hranic. Stát a podnikavci v oboru prodeje pohonných hmot v Česku nevědí, jak vydělat víc a ještě, ještě víc. Benzín a  nafta jsou kategorií cigaret, alkoholu a luxusního zboží, které takhle umí zdanit každý poválečný ministr financí.
            Nic se nezměnilo.  Pohled socialistického ekonoma z období před „sametovou revolucí“ je stejný, jako náhled na benzín a naftu  pana Kalouska, kapitalistického ministra financí. Jsem přesvědčen, že „odborník“ na finance, chemik pan Kalousek se mýlí. Současná cena benzínu neodpovídá potřebě rozvoje hospodářství ani potřebám lidí, dojíždějících za prací, na úřady, za zdravím, do škol či za nákupy.
            Proč, když se vidíme v Americe, neakceptujeme jejich tvorbu ceny benzínu – poloviční jak v Česku. Proč se od Američanů učíme takové hovadiny jako halloween a Valentin? Ceny pohonných hmot jsou nad rámec chápání a dobrého chování. Nežijeme už v padesátých letech, kdy se leccos dalo schovat pod hlavičku boje s třídním nepřítelem, jinou strukturou rozvoje národního hospodářství.
            Dnes opět bojujeme o právo na práci, na stávku, na péči o zdraví. Vracíme se do 19. století, kdy naši předci na nepoučitelných kapitalistech vybojovali první sociální výhody. A kde jsme my? Propadli jsme se o 150 let zpátky. Nedá se nic dělat, opět si musíme své místo na slunci vybojovat. Máme odbory i motivaci – naučit mladou generaci chodit do práce, pracovat a ukázat, co všechno jsme v Česku uměli vyrobit a za kolik. Nebylo asi vše tak, jak mělo být, ale přesto, hrdost na finální výrobky byla veliká stejně jako motivace pro řadu odvětví být mezi nejlepšími na světě.
            Jen těžko se dnes dá překousnout, co je k vidění kolem nás. Korupce, nevěrohodné soudy, podvody ve školství, krádeže v armádě, špatné silnice, možnost koupě prezidentské milosti, potravinářské výrobky bez české národní normy, nedostupné zdravotnictví... Není toho málo, co se pokazilo a co mělo být lepší než za komunistů. Není.

Žádné komentáře: