čtvrtek 4. června 2015

Nejen zámek, ale i zámeček a město ožily

Končící měsíc máj roku 2015 nepřinesl jen májové střídání počasí, ale i něco, co mi připomnělo, nač je možno vzpomínat bez uzardění. Bez toho, že by někdo volal po starých časech a po změně politického systému, vrací se do města solidarita. Tak, jako vše, co konáme, má svůj rub a líc, čerpejme ponaučení i z dobrého, inspirujícího, co tu bylo a vylepšeme to.
Láďa Haidl, žádný hlupák není. On, liberecká radnice, Václav a Pavel Smrkovští z hudební mládeže v Liberci, Michael Dufek z neziskovky ve městě, spousta libereckých dam, ti všichni a desítky dalších přidali něco, čím navázali na tradice budovatelů českého pohraničí po roce 1945. Vrátili Liberci a okolí život, radost ze života, to, co je nám přirozené a lidem vlastní. Shromažďovat se, vytvářet společné hodnoty, nekoukat na čas a peníze. Cílem bylo bavit se, vidět šťastné děti, které si hrají, soutěží a jsou vedeny k tomu, že vidí něco víc, než jen pískoviště u svého domu. Láďo, díky za všechny, povedlo se vám to.
Zámek žije - dětský den, festival Hudební mládeže, zpívání a hraní, prohlídky zámků. Připadal jsem si o mnoho let mladší. Viděl jsem kolem sebe své spolužáky nejen stále oplakávající zchátralé a zadlužené město, ale i takové, co vidí i díky vám světlo na konci ,,tunelu“. Obyčejné lidi kolem sebe, kteří neziskově umí vzít za práci a postavit hrubou stavbu příštího domu, lešení, střechu i májku.
Postavit se odpůrcům kolektivní práce je problém, který se ne vždy se daří řešit. Ne všichni kolem nás jsou naladěni na stejnou notu, ne všem vyhovuje, že se umí lidé bavit, že přijdou a nezištně přiloží ruku ke společnému dílu. O tom všem by nám mohli vyprávět naši předchůdci, právě odsud z pohraničí, kdy každé získané i malé vítězství českého živlu bylo obrovským kusem záslužné práce neziskových organizací, myšlenky české státnosti na tomto území.
Tak, jako naši sousedé za blízkými hranicemi, i my v našem regionu, jak vidno se umíme bavit a jsme pozitivně laděni. Bez toho to nejde. Takže nejen zámek žije a Duhová bouře, ale celé ty tři dny v závěru máje roku 2015 se v Liberci povedly a ukázaly, že i ve středu města a doufám, že v místech budoucího centrálního parku, se dovedeme bavit a odpočívat.
Teď ještě najít sponzora, co městu koupí Liberecký zámek, opraví bývalou galerii. Najděme s pány Dufkem, Haidlem, Smrkovskými pro všechny budovy odpovídající program. Vraťme město k myšlenkám otců zakladatelů, donátorů a sponzorů, kteří právě v Liberci mají svou tradici a naše město do té původní krásy postavili….

Láďo Haidle, Dufku, Smrkovští, vy všichni, kteří jste se podíleli na úspěchu májových dnů roku 2015 v Liberci, Duhové bouři, Duhové ZOO, všech atrakcí, produkcí hudebních kapel, které do jednoho zaujaly své posluchače. Vám všem patří poděkování. A s vámi, které neodradil ani občasný májový deštík, brzo na shledanou.

Žádné komentáře: