středa 20. února 2019

Annonce nové knihy




Na mostě U Wienerů

(Květen 2019, autor Egon Wiener)



                Není most, aby se jeden druhému podobal. Každý si s sebou nese řadu nezodpovězených otázek i nedokonalých odpovědí. Kniha s názvem „Na mostě U Wienerů“ není jiná. Je plná příběhů a vzpomínek na svět, který prošel tolika změnami, že se v něm už mnozí lidé nevyznají. Není to knížka o legendárním mostu v Sarajevu, o mostu přes řeku Kwai. Je o lidech, kteří po mostu chodí do práce, k doktorovi, za zábavou i o lidech, který most v životě neviděli, ani o něm neslyšeli.  Není od věci dovídat se stále něco nového, a to má kniha v úmyslu.

                Pod mostem jsme se v řece Nise jako děti i koupali. Za horkých dnů v létě v sobotu po obědě a v neděli i po celý den. V padesátých a šedesátých letech minulého století řeka v pracovní dny nosívala různá zabarvení, vedlejší produkt z barvíren látek Liberecka.

Barevné byli i osudy lidí, kteří kolem ní žili. Řeka byla rovněž plná ostrých skleněných střepů, hlazeného kamení a všelikerého lidského trápení. Nad řekou se stále klene oblouk mostu, kolem při cestě stojí domy, co hodně pamatují. Žili a žijí v nich lidé, žádní čítankoví hrdinové, ale lidé, jako já nebo vy.

Knížka „Na mostě U Wienerů“ je zrcadlem vzájemně propojených nesourodých příběhů. Je na čtenáři, zda svět viděný autorovýma očima přijme za vlastní a objeví kouzlo, které jej umí vrátit do doby, kdy jezdil k babičce a dědovi na prázdniny. Knížce brzy přijde na chuť a osudy hrdinů více jak stovky příběhů jej dozajista osloví, chytnou a již nepustí. Rozesmějí ho i rozesmutní, ale především dají prostor pro vlastní vzpomínání.

„Na mostě U Wienerů“ je kniha plná ilustrací - černobílých tisků, kreseb starých dřevěných stavení a jejich detailů, kopců, ulic, věží, selských domů.

Přeji si, aby kniha splnila očekávání a čtenáři v příbězích, tak jako v předchozích knížkách, našli své vlastní a oživili vzpomínky na mládí, čas jahod, jablek, borůvek a malin nezralých.

Žádné komentáře: