neděle 1. března 2009

Konec lyžování ve Vesci

 Venku doznívají poslední dozvuky slavnostního ohňostroje. Město pomalu usíná. Čeká nás čas hodnocení právě skončeného Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci 2009. Už zítra ráno se probudíme do všedního dne. Ano, bude to těžké ráno. Město vystřízliví a šampionát bude hodnocen. A nebude to lehké.
 Vyšlo pouze to, že sama příroda se smilovala a napadl sníh. Štáb mistrovství a jeho spolupracovníci zabezpečili průběh a návazné ceremoniální úkony spojené se soutěžemi (doufám) beze zbytku. Otázkou dosud nezodpovězenou je, kolik to stálo. Největší položkou je ztráta důvěry občanů Liberce v pražské instituce, včetně vlády České republiky. Právě ta, bez ohledu na veřejné mínění Liberačáků prosadila svou koncepci a tím vyřadila ze hry občany Liberce, všechny, kteří měli srdce na dlani a pro šampionát by dýchali.
 Šampionát se stal záležitostí 5. patra Paláce Syner a tím ztratil své tlukoucí srdce. Srdce a teplo. Právě to šampionátu skutečně chybělo. Peníze ne. A proto je důležité odpovědět na otázku, zda byly ty stovky milionů využity odpovědně. Zda se nepřepisovaly faktury, zda zmizel nábytek, potraviny, stavebniny, benzín...Co se komu zaplatilo. Dokud nebudou zveřejněny pravdivé odpovědi na všechny tyto otázky, tak bude na primátora města Liberce, slečnu Neumannovou a celý štáb pohlíženo jako na zlatokopy, kteří neuvěřitelně rozkradli státní i městské peníze.
 Po celou dlouhou dobu přípravy a posledních čtrnáct dní se ve městě nemluví o ničem jiném, než koho za to vše kolem mistrovství zavřou. Při známé aroganci libereckého primátora lze očekávat žaloby v hojném počtu. 
 V době mistrovství se stal Liberec městem duchů, prodělávajících obchodníků a všech, kteří vsadili na to, že šampionát přinese městu a lidem v něm peníze a prosperitu. Prodělali kalhoty. Diletantství, arogance, lehkomyslnost a neschopnost reagovat na problémy by se měly stát na dlouhá léta ponaučením těm, kteří se chtějí pouštět do akcí, na které nemají.
 Jen doufám, že lyžaři nepoznali nic. Ale ptali se novináři. Ti poznali hned, že něco není v pořádku. Davy turistů z Německa, Polska a Ruska nepřijely. Nakonec diváckou účast zachraňovali místní a jako vždy – školy. Vše, co tu už bylo. A zřejmě i uslyšíme, že liberečáci jsou nevděční. Chléb a hry? Něco mezi tím. Ale i to úplně stačí k rezignaci primátora, který neuhájil Kumpoštovo vedení. Hlavně proto se teď Liberec včetně celé České republiky ptá:“Kam šly všechny ty milióny, když všichni byli dobrovolníky?“ Ta rezignace už měla přijít dřív....

Žádné komentáře: