úterý 22. září 2009

120 let od otevření školy

120 let od otevření školy

Škola U Soudu, známá také jako škola na Keilově vrchu, oslaví v roce 2010 stodvacet let od svého založení. Protože právě s ní jsou spojeny dějiny Liberce, snad ze všech místních škol nejvíc, pak se s ní seznamme podrobněji.
Celý ten vrch, na kterém škola stojí, byl vždy libereckou periferií, kam se chodilo za romantikou. Byly zde pastviny. Pozemek v 17. století patřil pekaři Keilovi, po němž dostal pahorek své jméno. Známý liberecký malíř Jaro Beran zde v roce 1900 dělal pokusy s létáním. Městské osídlení Liberce končilo před budovou soudu, která byla dokončena v roce 1877. Kolem 19. století město již mělo kolem 30 000 obyvatel, z čehož značný počet byly děti školou povinné a proto se radnice v roce 1885 rozhodla stavět.
22.3. 1890 práce začaly hloubením, odstřelem liberecké žuly. Základní kámen byl položen 19.5.1890. Trvale zde pracovalo 70 stavebních dělníků. Na slavnost vyzvednutí krovů uvolnil magistrát 250 zlatých. Ještě téhož roku byla škola zastřešena a tak se pracovalo i v zimě. Vyučování bylo zahájeno 24.9.1891.
Stavba sama stála 324 000 rakouských korun a její novorenesanční sloh (tehdy módní francouzská renesance) se stal vzorem při výstavbě obdobných škol v celém mocnářství. Třídy byly situovány k východu, moderní byla i tělocvična. Ve sklepě byla vykopána studna a voda z ní byla čerpána motorem na svítiplyn do zásobníků vody umístěných na půdě.
Na tehdejší dobu byla ve škole výtečná vzduchotechnika, třídy byly větrány otvory u podlahy a u stropu. Vzduch, přiváděný do tříd spodními otvory, byl filtrován, hořeními otvory se vydýchaný vzduch odváděl do větracích šachet.
Vytápění bylo zajišťováno ústředním topením. Splachovací WC byla odvětrávána až na střechu budovy. Jejich podlahy byly vyhřívané, což jistě žáci uvítali. Většina dětí v té době chodila bosa. Třídy byly projektovány pro 70 žáků a na jednoho každého připadly 4 krychlové metry vzduchu. Lavici byly dvou a čtyřmístné, tabule byly umístěny na stojanech. Do školy byl zaveden plyn, budova byla napojena na kanalizační městskou síť.
Před školou bylo zřízeno hřiště a okolí bylo osázeno stromy. Škola byla dávána za vzor ostatním. Když v roce 1891 přijel do Liberce místodržící hrabě Thun, aby vyšetřoval nezdařený atentát na císaře Františka Josefa I., prohlédl si při té příležitosti i moderní školu U Soudu.
Budova školy prodělala několik značných oprav, ale slouží potřebám školství do současnosti.

Žádné komentáře: