úterý 22. září 2009

Znám já jeden zámek

Liberecký zámek nejsou žádná „Hradčana“, natož Kreml ruských měst. Po pravdě to jsou správní budovy, rádoby letní sídlo. Zámku v Liberci však nejvíc slušelo, když sloužil jako vzorkovna Skloexportu blahé paměti.
To všechno odvál čas a tak chodíme kolem tohoto monstrózního sídla uprostřed velkoměsta v rozpacích ne nepodobných těm, jako když stojíme před „skvosty“ stavitelského umu „nového“ Tesca či budovy Plazza Liberec. Ony účelové stavby „za málo“ peněz tehdy i dnes jsou záhy odhaleny a srovnání s opravdu hezkými stavbami nesnesou. Například Černínský palác v Praze, Ploskovický či Roudnický zámek jsou stavby, které své okolí prozářily. Liberec to štěstí neměl.
Budiž, co na tom změníme. Stavby stojí a těžko je budeme bourat. Ale co s Libereckým zámkem? Kam se podělo ono sklo ze vzorkovny Skloexportu? Kam se poděl nový majitel? Přestěhovat sem galerii? Vytvořit nový, přeshraniční orgán, kanceláře, sklady, školu, vzorkovnu? Liberci schází sociální zařízení, hospic... Je též možná záměna za jiné prostory, které by jejich majitel jistě rád vyměnil za prostory zámecké.
Jisté je, že by se s těmito velkými prostorami něco dělat mělo. Naše město by totiž záhy mohlo vypadat jako vylidňující se Žitava v sousedním Německu. U nás to již začalo hotelem Imperiál, pokračuje Kavárnou Pošta, starými lázněmi, tím, co dělá městu, nám všem, pěknou ostudu. Čekáme snad, až to v Liberci bude vypadat jako v Hejnicích u hotelu Perun?
Vykládat, že něco nezmůžem, že to či ono není v majetku města, je dost zavádějící. Jako by město nemělo dost právníků schopných obhájit to, co je „potřebné“. (Jen si připomeňme kauzu „botičky“. Tam to šlo a město si je proti vůli občanů uhájilo. Musí teď najít dost sil a vědět, že „Soukeňák“ nemůže „udělat“ bez souhlasu občanů. Nepovedenou Galerii u terminálu MHD musí ošetřit dřív, než se stane přírodní rezervací.
Začalo to nepovedeným zámkem a mělo by to skončit úpravou „Soukeňáku“ tak, aby zde měli poslední slovo občané Liberce.

Žádné komentáře: