úterý 22. září 2009

O světovém názoru

Nejde o nic menšího, než o návštěvu papeže v Čechách. Každého, kdo s vírou nemá nic společného přivádí v úžas, co všechno musí náš zadlužený stát zaplatit v souvislosti s jeho návštěvou u nás. Z daní ateistů, kteří nemají s církví nic společného, stát platí a šíří nevyžádanou náboženskou ideologii v době, kdy si například nemůže dovolit zaplatit očkování dětem.
Naprostá většina občanů České republiky v Boha nevěří. Přesto, nepoměr propagandy naboženství vůči ateistickému světovému názoru je obrovský. Nejsem sám, kdo postrádá rovnocenné informace upředňostnované víry a ateismu. Proč právě naše ekonomika musí vynakládat tolik peněz na ideologii, která na celém světě ztrácí na své atraktivitě, místo toho, aby umožnila dialog mezi věřícími a nevěřícími. Ani posledních dvacet let církevní propagandy nezměnilo pohled Čechů na náboženství. Pokračuje tak odklon započatý vznikem Československa v roce 1918.
Církve se musí učit, to celá společnost. Demokratickou soutěží získat občany pro svůj program, pro své cíle, ale za podmínek daných všem stejně tak, jak je tomu v jiných demokratických zemích.
Náš svět má mnoho barev a chutí, máme právo si vybrat. Ale pokud nám naše vláda nakoupí všem růžové papuče, neznamená to, že si je obléknu a budu v nich chodit. Mám stále možnost hodit je do kontejneru. Třeba poslouží nějakému bezdomovci. Já si raději koupím polobotky. Žluté s bílými puntíky. A jestli se v nich půjdu podívat na papeže, nevím. Spíš půjdeme do hvězdárny nebo do zoologický. Mně to přijde smysluplnější.

Žádné komentáře: