neděle 14. března 2010

Byl jsem v turnovském muzeu

 Muzeum v Turnově nastavilo zrcadlo době své slávy, konjuktuře výroby, exportu a rozvoje tak, jak ji obor skla a broušeného polodrahokamu zaznamenal už v první dekádě Československé republiky. Před První světovou válkou stávala v Turnově jediná továrna na broušení šatonků známé firmy „Fr. Šlechta“, brusírna kroužků firmy „Schmidt“ a brusírna perel v elektrárně firmy „Možný“.
 V roce 1928 pracovala firem již šest. Šlo o firmy pánů Konejla, Valchy, Ouhrabky a Pitaše, dále několik brusíren drahokamů, které se rovněž zabývaly broušením tvrdé skelné masy, imitací drahokamů. U nádraží vznikly dílny umělých perlí a tři menší hutě na sklo, kde se kompozice tavila dle starého osvědčeného způsobu.
 V centru Turnova vznikla a na trhu záhy uspěla bývalá brusírna, továrna Schmidt, kde se roztavené skleněné kroužky navíjely na pružné spirály, které sloužily k dalšímu zpracování v brusírnách ve Frýdštejně, Železném Brodu a Velkých Hamrech. Tam se vše brousilo, zlatilo a malovalo. V okolí Turnova se podomácku vyráběly a brousily perle, knoflíky a imitace drahokamů.
 Expozice muzea krok za krokem vede návštěvníka od jednoho odvětví ke druhému. Názorně sestavené expozice jsou přehledné, pouze některé štítky s doprovodným textem se starším návštěvníkům čtou s obtížemi.
 Vystavené šperky z českých granátů, šperkařského umu místních výrobců jde ale nad rámec běžné muzejní expozice. Při pohledu na precizní práci našich předků cítí návštěvník muzea hrdost na krásu kamene barvy krve a na uměleckou zručnost člověka do podoby překrásného šperku.
 Nová expozice turnovského muzea ve sklepeních budovy je počinem vedení muzea více než chvályhodným. Je jenom na nás, zda práce s „polodrahokamy“ bude pouhou expozicí muzea nebo zda opracovaný kámen bude součástí současného života, který zkrášlí a obohatí.
 Nevím, proč nás na Expu měla reprezentovat tunová „kapka zlata“. Turnovské zpracované „kamení“ by bylo mnohem autentičtější a reprezentovalo by jedno z posledních tradičních zpracování něčeho, co pochází z naší země a čím se po právu můžeme chlubit a co nás odlišuje.
 Zatím to umí turnovské muzeum velmi dobře. Až k vám přijede návštěva, už víte, kam s ní jít. Do Turnova, do muzea. Jsou to pašáci!

Žádné komentáře: