neděle 7. března 2010

Zmizelá

 Zmizela před čtyřiceti lety. Byla jedna z prvních, ale zdaleka ne poslední. 
 Centra měst dostávají nové tváře a to, co z nich mizí, je navždy ztraceno. Hospoda „U Sobotků“ na rohu ulice Blažkovy a Náchodské, dolní centrum Liberce... Píše se rok 1969. Asanace aneb velký přerod města počal. Mizí kolorit, postupně ztrácíme identitu města ostrých zatáček, úzkých ulic, starých měšťanských domů, hospod a hospůdek, kde se cítíme dobře, jako doma. K „Sobotkům“ chodívali zaměstnanci blízkého policejního ředitelství, které mělo své sídlo v bývalých mysliveckých kasárnách v Blažkově ulici...
 Kde je dnes Blažkova ulice? Ztracena v komplexu „úžasně potřebných a nezbytných staveb nového Tesca“. Náchodská ulice? Nemlich to samé. Právě takových lidových pivnic a milých pajzlíků ubylo. Nepostrádáme je dnes jenom my. Současných kebabů, bagetáren a jiných podfukáren mají plné zuby i turisté, kteří ve městech jako Liberec, Jablonec, Turnov, Chrastava, Frýdlant, Česká Lípa, hledají něco jiného, než najdou v Praze, Vídni, Berlíně.
 Je to až k vzteku, jak se ti dnešní papaláši ještě domnívají, že nám přinášejí osvětu, dary a prosperitu, když prodávají pozemky takovývm společnostem, které pak z měst dělají mrzáky. Jen se podívejte na ty sochy ze Spacia! Když mrzačí Prahu, budiž, ale naše domovy, naše ulice by měly sloužit lidem, co v nich bydlí a ne zvrácenému pojetí světovosti! Co se dá ještě zachránit? Už asi nic. Radnice prodala vše, i nos mezi očima, aby měla na splácení, na dluhy. Už nerozhoduje o ničem movitém, ale pouze o nás, o lidech.A ti? Jenom mlčí.
 Co bude s posledními „volnými“ pozemky po Textilaně, na Perštýně? Ať je město získá zpět. Ale za co... Zázraky se nedějí. Smiřme se s tím, že může být i hůř. Ti samí, co město zhanobili znovu kandidují a – zvítězí? Pak je to jako s těmi poplatky u lékaře, v lékárnách. Zvolili jsme si a pak je vše v nejlepším pořádku. Nenadávejme na radnici, ale na sebe, jak prozíravě a uvážlivě jsme volili. 
 Dobrou chuť vám přeji v restauraci ze skla a betonu, při čínské polívce. Ať vám chutná plný talíř suši! Je určitě zdravější než buřty nebo tlačenka s cibulí! Opravdu jsme tohle skutečně jedli. A přežili...

Žádné komentáře: