neděle 12. února 2012

Tombola po česku


            My, v Čechách, Švejka nezapřeme. Když na ples tak proto, že je tam tombola. On pan Forman věděl, proč natočil film Hoří, má panenko. Naši zákonodárci řeší problém, jak nasytit touhu státních úředníků po odměnách a zvlášť u pracovitých úřednic. Vždyť na co by vzpomínali, až odejdou ze sluníčka. Budou vzpomínat, na co si troufli a co jim ve funkcích prošlo. A že toho bylo! Zlatí komunisti.
Poslední švejkovina   a velká malá domů je návrh na zdanění tombol. Za organizování tomboly pět tisíc korun českých do státní pokladny a dvacet procent ze zisku... Drazí spoluobčané, rozkrádat se nesmí, ale krást také ně. Peníze kazí lidi. Peníze nesmrdí a hazard v oblíbené herně, kasinu a u všelikerých automatů je přípustný. Na tyhle provozovatele šapitó jsou páni poslanci a ministerstvo financí krátcí. Majitelé takových praček špinavých peněz postihnout obrovským zdaněním neumíme – není zájem. Zákonodárci jim podlézají a lezou...
Na ty, co jsou amatéry, na organizátory tombol, na ty si státní úředníci troufnou. Sakra, proč to nejde i u těch opravdu bohatých? Co brání panu poslanci XYZ, aby bouchl do stolu a řekl dost. Jakých 10-20%? Ať platí 80% daní. Mají nahamouněno dost, tak proč by něco nevrátili? Už slyším, jak toho chudáka ostatní „užiteční idioti“ peskují, že to nejdřív neprobral s ostatními, že poškozuje stranu, že je přeběhlík nebo že se chce zviditelnit.
Ano, řekl by Švejk, je blbej jako tágo a patří mu, o co si řek. Takový příklad patří do čítanky a je o kapříkovi, co si vypustil vlastní rybník. Blbej, brzo odstavenej. Ten, kdo si už jednou zapnul manžetové knoflíky a na krk si uvázal kravatu ve všední, obyčejný den, ten už zapomněl. Proto nemůže zvednout ruku a zdanit miliardáře.
Co když jím jednou bude taky? Už teď ho pozvali lovit raky holou rukou do potoka za jízdárnou, příště ho pozvou jezdit na koni. Už to vidím! Spíš pod ním bude sbírat bobky. Užitečný idiot, neúplatný, čistý zákonodárce český.
A tak to máme v Čechách konečně opět jako za Rakouska. Nahoře dělají voloviny, neboť zdanit tombolu a vzít si k tomu předem pět tisíc korun za povolení je to, za co by jim měli slušní lidé vypálit hospodu. Opravdu je to hazard, který tady vede první ligu a z obyčejných lidí ždímá korunu. Raději bych, být jimi, zalil asfaltem všechny dlažební kostky, aby je někdo nezneužil a nepostavil z nich přes cestu vozovou hradbu s nápisem „Příště už neprojdou“.
Myslím, že už je dost toho strašení Bruselem. Nejdřív je třeba bát se našich loupežníků, kteří loupí a u toho křičí: Chyťte eurozloděje! Víme, jak to v Čechách chodí. Do boje nám vstoupí i pan prezident a jeho druhem chytří poradci a jeden se pak nestačí divit, co všechno panu prezidentovi na nás vadí: proč nemáme pořádek, proč se otepluje, proč si nechceme utáhnout opasek...
O tom nahoře už také přemýšlejí. Jenže nechtějí, proboha, zdanit bohatý, to dělali ti před námi. Ano, všechno je jinak. Konečně máme letadla, co nelétají a víc tanků než naše armáda mají soukromníci. Tam, kde stávala Textilana stojí nic, školy, kde dostaneš titul doktora práv a nemusíš znát nic než telefon a komu máš zaplatit. Skoro vše tu už bylo kdysi za Rakouska. Jenom nám schází prapor Švejků, co křičí:“Nic než národ! Na Bělehrad! Euro nikdy!“
Buďme hrdí na to, že jsme Češi a těch z nás „užitečných idiotů“ se ptejme: „Kdy odejdete?“

Žádné komentáře: