úterý 4. června 2013

Co jsme jednou provždy s tím deštěm v Liberci udělali




Prší a pršet už nikdy nepřestane. To není katastrofický scénář letošního léta, ale stav duše a těla, které strádá nedostatkem slunečního světla. Co bychom dali za teplo přímořského kraje! Jen kdyby ten studený Liberec s okolím ležel na tichomořském ostrově. Kolem palmy, vrtné věže a usměvavé milé dívky nahoře spořené oblečené… Už vidím naše bezdomovce a nepřizpůsobivé, jak leží na pláži a čekají, až jim pečení holubi a krocani vletí rovnou do úst (huby), pijí k tomu krabicové a všude jsou pro ně přichystány kovy, kovy….
Studenti si čtou Karla Marxe a po těžkém mejdanu i Karla Hynka Máchu v přestávkách mezi surfováním na drahých prknech v zálivu. Lehká děvčata si jen těžce vydělávají peníze na rozpáleném asfaltu a my, co chodili do Textilany a do Liazu v pět ráno, si necháme projít hlavou, zda na práci kašlat a po celý den jen udržovat siestu. Máme tu i vysokou školu, průmyslovku, lyceum, gymnázium a zdravotku, knihovnu, kino, sportovní halu na písku, zimní areál a stadion pro kočku, divadlo, muzeum, galerii, obchodní komoru. Žel, všechno je jen ze dřeva rychlerostoucích palem a má jen přední stěnu. Na ostatní nezbyly money. Nic nového  pod sluncem… Tohle staří Liberečané znají a vědí, že za všechno mohou komunisti.
Takže, když v Liberci tehdy tolik pršelo, tak jsme vše rychle a pod cenou prodali. Přišlo se ale záhy na to, že to nebyl dobrý obchod. Obchod s deštěm. Městu zůstaly jen prošlapané chodníky a děravé ulice, a  tak se rozhodlo, že radnice koupí všem letenky. Nakonec z toho byly lodní lístky, vlastně jen místa u vesel, ale už se pádlovalo až tam, kde jsme nyní. Na ostrově, kde neprší.
Krásná děvčata a zrcátka jsme vyměnili s chamtivými domorodci a věčně hladovými lidojedy za semena kaktusů, ohnivou vodu, pily a sekery. A pak jsme stavěli sruby, hlídkové věže, hatě, vyráběli a slušně exportovali plácačky na komáry, rybářské sítě, sbírali med a učili opičky, jak se před turisty stavět na zadní, předními šoupat o sebe a říkat: My jsme z Liberce. Jednu opici naučili mluvit dva profesoři, docent a jeden kandidát věd. Dostali za odměnu sladké brambory a jako ocenění od primátorky sukni z mořské trávy, co tolik netlačí a méně dře v místech, kde obyčejně tlačí slipy.
Protože tady neprší, chodíme všichni na boso, vzpomínáme na Pražskou ulici, Gottwaldovo náměstí, na Bytex, Teslu, Textilanu, na Ještěd, na to, co bylo, když se řeklo“ Turisti. A taky na Liberecké výstavní trhy, na plnbé hotely, na hloupé komunisty, na pasy a víza, fronty na banány, na cestu v noci po městech, kde nikoho nepřepadávali, na pracující Romy, na díry v asfaltu, které si sami spravovali, na československé státní normy, které ztěžovaly šizení zákazníků...
Máme dnes fajnové politické strany. Nejvíc hlasů dostali zbožní lidojedi. Jsou to potomci libereckých nafoukanců, co tu dnes vlastní hrady  z písku a splachovací toalety. Sice jen v období dešťů, ale stejně jim všichni závidí. Hovoří mezi s sebou po anglicku a používají dřevěné příbory. My ostatní jíme převážně rukama. O to víc chodíme rádi v průvodu na 1. máje, zvoníme před radnicí lasturami a volíme, volíme, volíme – budoucnost našich dětí – bez zadlužení, s dobrou náladou a volíme všechny,jen ne komunisty…

Žádné komentáře: