sobota 8. června 2013

O jídle, hospodách a stravenkách





            Začněme pěkně odzadu. Kdo zruší stravenky, Kalousku, ten si v Česku ani neškrtne, viďte, Julínku! Kde je pivo, máslo, housky, jízdné v tramvajích, vodné a stočné? Láska k vlasti a k politikům prochází žaludkem, a tady je v sázce vaše politická kariéra.
            Na Primě každý všední den večer vaří pět amatérů a je prima se na to dívat. Nechat si šéfovat hospodu kuchařem Pohlreichem je adrenalin, na který by se neměly dívat děti.
Teprve poslední léta, kdy se národu nechce vařit doma, chodíme do vývařoven typu jídelny v libereckém Globusu, kde z mražených polotovarů kouzlí potravu, kterou během 24 hodin konzumují tisíce strávníků. A pak jsou tu hospody, kam v ten samý čas přijde jenom pár nešťastníků. Přitom hospodští zdražují nejvíc. Mnohem víc než ti, kteří jim suroviny prodávají. Proto se v žebříčku těch, kterým Češi nejvíce závidí, hospodští řadí mezi elitu nejvíce vydělávajících vedle politiků, právníků, lékařů, lékárníků, velkých podnikatelů.
            Jo, mít hospodu na správném místě, mít dobrého kuchaře, vnadnou servírku, zaměstnance, z nichž nikdo nekrade, pak vám ve vlastní hospodě chutná a zapomenete, jak to vypadá v kuchyni.
            To, co kamera často vidí v zázemí kuchyně, je obrázek nás všech. Že mají nepořádek v zázemí kuchyní Vietnamci, je i o tom, kdo je to měl naučit, ale český kuchař je, s prominutím, prase, když po směně neuklidí a v lednici skladuje možné i nemožné…
            Kdysi jsem posuzoval stav společnosti podle čistoty veřejných záchodků třeba i na úřadech. No, pro naše východní a severní sousedy test  nedopadl dobře. Až jsem se divil, že ten nalezený život ohrožující stav přežívají. Přežili a dnes to tam už vypadá jinak a nevím, zda se to nehorší u nás. Vezměte si opuštěné nádražní budovy, dlouhodobě uzavřené továrny, vybydlené domy… To jsou obrazy hrůzy, apokalypsy, zmartu a smíření se s osudem.
Divím se, jak dobře zvládá stav opuštěnosti německá Žitava odkud polovina obyvatel emigrovala do západního Německa. Dovedete si představit, co našich spoluobčanů s vozíky by bylo v pohotovosti? Vše, co se dá by odmontovali a odvezli do sběren.
Je spousta věcí, které nemusí řešit politici, ale máme je v kompetenci sami. A jak je známo, láska prochází žaludkem. A platí i další rčení, že nic netrvá věčně, ani láska k jedné slečně. Zaměňme slečnu s hospodou, do které chodíme, a kde jíme. Bude na nás, jestli se smíříme s cenami a kvalitou jídla, nebo zda změníme chování i lokál, a budeme vařit doma…

Žádné komentáře: